Субсидії 2015

За словами Музиченка, філософія була побудована таким чином, що все населення України повинно знати про те, що є програма спрощення процедури отримання субсидій.

Майже 99% населення, яке користується житлово-комунальними послугами, було забезпечено відповідними заявами, деклараціями та інформаційними матеріалами,
— сказав він.

Як вважає Кучеренко, Міністерство соцполітики має виконати одне завдання – обробити в 10 разів більше клієнтів.

Механізм отримання субсидій

На думку екс-міністр ЖКГ України, механізм отримання субсидії не повинен бути спрощеним.

"Це підтверджує мою думку, що хочуть людей максимально відволікти отриманням субсидій, але питання – наскільки обґрунтовані ці тарифи", — сказав Кучеренко.

Одним із елементів спрощення отримання субсидій, як розповів Музиченко, є мінімізація пакету документів, які подає сім'я для призначення житлових субсидій.

"З одного боку держава спрощує механізм, з іншого боку – сім'ї, які заповнятимуть певні документи, повинні розуміти, що ця інформація буде перевірена", — повідомив він.

Раніше, субсидії не надавались, якщо в сім'ї є 2 чи більше автомобілів та житлових приміщення, якщо сім'я здає нерухомість в найм і т.д. З 1 травня враховуватиметься виключно дохід від майна.

На думку Кучеренка, влада, завдяки оформленню субсидій, накопичує базу даних. Ця база буде враховуватись у податку на нерухомість та для іншого контроль з боку держави за майновим станом громадян.

Реформа ЖКГ

Як розповів екс-міністр ЖКГ України, за 24 млрд, які пішли на субсидії, можна було б запустити програми утеплення будинків, скорочення споживання і тоді б сьогодні не довелось говорити про 15 млн українців і про таку суму субсидій, а говорили би про цифри в 3-4 рази менші.

Це визнання третиною нації себе неплатоспроможною. Це колосальний негативний результат від цієї тарифної вакханалії,
— сказав Кучеренко.