Серцем Великого герцогства є однойменне місто. Ця красива, акуратна і жвава столиця відома найрізноманітнішою архітектурою, мостами, конусами і шпилями палаців. А ще пам'ятниками, парками, будівлями різних часів та стилів. Це все утворює гармонійний ансамбль, який просто не може не милувати око.

Туристичні об'єкти:
Собор Нотр-Дам
Палац великих герцогів
Міст Адольфа

Мандрівку Люксембургом почнемо з місця, яке є символом міста - це міст Адольфа. Ні, не Гітлера, звичайно, а герцога Люксембурзького, за часів якого і збудували цю величну споруду. На той час це був найбільший кам'яний міст в світі.

Ще один відомий символ Люксембурга - собор Нотр-Дам. Попри подібність назви з паризьким побратимом, храми ззовні нічим не схожі. Стрілчасті готичні склепіння, яскраві вітражі, іконостаси епохи бароко - ось що так притягує сюди туристів та прочан з цілого світу.

Екскурсії Люксембургом:
Мандрівка на автобусі - €20
Мандрівка на велосипеді - €40
Тур винарнями - €50

Далі ідемо розглядати Палац великих герцогів. Він розташований в центрі Люксембурга. Коли країна належала Франції, в палаці мешкав сам Наполеон Бонапарт. Нині ж це офіційна резиденція великого герцога Анрі. Аби дізнатися, чи господар палацу вдома, достатньо порахувати, скільки гвардійців несуть почесну варту. Якщо їх двоє - герцог на місці, якщо один - у від’їзді. Вартість екскурсії палацом - 6 євро.

Вартість транспорту:
Потяг - €1,5
Автобус - €1,5
Автомобіль - €55

Ще одна цікава місцина у Люксембургу - руїни стародавньої міської фортеці та каземати. Це довгі підземні ходи, в яких, свого часу, могли сховатися всі мешканці міста - до 35 тисяч людей. Нині загальна довжина підземних казематів становить 23 кілометри.

Та не всі туристичні об’єкти герцогства заховані у його столиці. Так, радимо Вам відвідати Ехтернах - це, до речі, найстаріше люксембурзьке місто. Обов’язково завітайте у древній монастир та базиліку, в якій похований покровитель країни святий Вілліброрд. Вартість входу у монастирський музей - 2 євро.

Вартість проживання:
Хостел - €20
Три-чотири зірки - €100-200
П’ять зірок - €200-500

І на завершення знайомимося з люксембурзькими винами. Виноградники Великого Герцогства розташовані вздовж берега річки Мозель. Вина в Люксембурзі називають на німецький манер - за лозою, а не за місцем виробництва. У якості напоїв сумніватися не доводиться. Адже, за деякими даними, історія люксембурзького винарства безперервно тягнеться ще з часів Стародавнього Риму.