Це інтерв'ю було записане ввечері 16 грудня, одразу після допуску лікаря до Надії Савченко.

З Марком Фейгіним, адвокатом українського депутата, автор цих рядків розмовляв по скайпу. Розмова тривала близько 20 хвилин, за цей час ми отримали найсвіжішу інформацію про стан здоров'я української льотчиці та переспективи щодо її повернення в Україну.

У російських в'язницях життя не карамелька

- До Надії Савченко нарешті пустили доктора. Розкажіть про результати огляду. У якому вона стані?

- У неї сьогодні побував отоларинголог, мабуть, з міської поліклініки, тому що наше клопотання про запрошення лікаря приватної практики, яке ми разом з Надією Вікторівною написали в п'ятницю, не було задоволено. Консул України в Москві Геннадій Бресколенко був сьогодні у Кирилової, керівника СІЗО 6, так само, як і наш адвокат Новиков. Вона (керівник) сказала, що лікарів, яких запрошує сторона захисту, потрібно узгоджувати зі слідством, тобто зі Слідчим Комітетом.

Але, тим не менше, у неї все-таки був фахівець, її оглянув. Загалом стан Савченко середній. Діагнозу ми остаточного не знаємо, оскільки не бачили письмового листа, висновку цього фахівця. Але я припускаю, що у неї могли виявити хронічний отит. У неї одне вухо не чує, але праве, на щастя, не болить. І ось друге боліло, але начебто стало трохи краще.

Також принесли ліки, список яких прислала з Києва її сестра Віра. Ми придбали деякі ліки, які дозволили пронести, є обмеження по ін'єкціях внутрім'язових, але вони у неї тепер будуть. Загалом, лікар схвалив ці ліки, і вона зараз буде отримувати це лікування, з тих ліків, які ми купили.

- Надія Савченко оголосила голодування. Доктора пустили, її оглянули - вона припинила голодувати?

- Ні, не припинила.

- Ми знаємо, що Савченко постійно мучать, нещодавно її відправляли в психлікарню у Воронеж. Який її психологічний стан?

- Ні, у мене не викликав її психологічний стан ніяких побоювань, Надія Вікторівна, вона - людина така... холерик, напевно. Вона запальна, але на її психологічному стані це ніяк не позначається. Надія Вікторівна, по-моєму, не схильна до депресій, ні до чогось такого. Її дуже дратує швидше ця хвороба, вуха - це така штука, знаєте, болить, і дуже неприємний біль.

Також постійний головний біль. Ось це її дратує, але сказати, що якось вже сильно вона психологічно на це реагує - ні. Їй, звичайно, набридло сидіти, ну не хочеться сидіти. А кому хочеться, особливо в російській в'язниці? Тому всі її вчинки такого роду, а ми не дуже схвалюємо голодування, навіть відмовляємо, бо бачите як - погіршується її стан здоров'я. Навіть ставлячи якісь цілі перед голодуванням - це не виправдано, розумієте?

Я впевнений, що ми доб'ємося цих цілей і без таких екстрених заходів, це завжди важко. У мене були підзахисні, які голодували. Виходити з голодування важко ... Тюрма - це ж не вдома голодувати, тут багато чого поганого. Я, звичайно, не знаю, але ми постараємося її переконати, що краще цього не робити. Також Савченко переконував Геннадій Бресколенко, який був сьогодні вранці допущений для її відвідування. Що там далі - через кілька днів буде видно.

- Поясніть, чому лікаря не пускали так довго?

- Ви знаєте, там поєднання багатьох чинників, така російська бюрократія. Начальник не підписався - ну і здихайте. У нас тут так це відбувається. Це по-перше. По-друге, до справи Савченко прикута велика увага, справа гучна, можна боятися, що щось станеться. Чи то так не так, то чи сяк не так.

Тобто завжди є побоювання, що вона щось із собою зробить, або їй погано стане, а відповідати за це комусь конкретно доведеться. Тому перестраховка - там теж сильний момент. Я не бачу завдання когось із тюремної адміністрації угробити Надію Савченко. Таке якщо я б побачив, інша реакція була б. Швидше, вони звикли нікого не лікувати: мовляв, ми нікого не лікуємо, а чому ми тебе будемо лікувати? Логіка, швидше, така. У російських в'язницях життя - не карамелька, розумієте?

Для кремлівського керівництва Савченко - це великий головний біль, вона предмет безсумнівних терзань

- Тепер Савченко – український депутат, це якось впливає на справу?

- Через те, що вона депутат, справа отримала новий політичний розмах, це очевидно, тому що депутати парламенту не так часто сидять у тюрмах, особливо російських. З цієї точки зору, звичайно, увага до неї підвищена і відбутися чомусь зовсім поганому, напевно, не дадуть. А от з точки зору процесуальної, чи звільняє її це від кримінальної відповідальності і чи допоможе це зараз в кримінальній справі - я б так не сказав.

Тому що для цього повинні відбутися, умовно кажучи, якісь політичні зміни у взаєминах на самому верху України та Росії. Тобто, щоб виникла взаємоприйнятна комбінація для вирішення проблеми Савченко. А ми так її трактуємо, тому що для кремлівського керівництва - це великий головний біль, вона - предмет безсумнівних терзань, так би мовити, "а що з нею робити?".

- Савченко – головний біль для Кремля?

- Безсумнівно, звичайно.

- Добре, але ж від головного болю позбуваються. Чому її не повернути тоді в Україні?

- А все просто. Вони хочуть знайти вигідний спосіб від неї позбутися, але не вигідний спосіб для України, тим більше незаконний спосіб. Закон тут взагалі в стороні. Ну це ж часто відбувається в Росії. Я думаю, що йде якийсь торг, негласний-невидимий. Цей торг йде про те, на що її обміняти. У нас є документи, отримані з СБУ і від слідства в Україні.

Тобто це точки, де знаходилася Савченко в цей нещасливий день, 17 червня, коли вона потрапила в полон. З документів ясно (це речі, оригінали завірені), що вона перебувала в полоні, коли загинули журналісти Волошин і Корнелюк. Питається тоді - а чому її тоді тримають?

Процесуально вона не винна. І, тим не менш, слідство ігнорує цей факт, його також ігнорує наглядовий орган - прокуратура - і суди продовжують приймати рішення не на користь Савченко. Про що це свідчить? По-перше, про відсутність правосуддя в РФ, це банально, але це так. По-друге, що рішення на самому верху ще не знайдено. А тут у політичних справах завжди попереду йде політичне рішення на самому верху. А цього поки немає.

- Тобто, зараз російська влада веде торг з Україною за Савченко?

- Це питання розглядається на самому верху поза всякими сумнівами.

- Петро Порошенко кілька годин тому в Twitter закликав світ допомогти звільнити Надію Савченко. А українська влада сама щось робить для її звільнення?

- Безсумнівно, українська влада допомагає, її консульське представництво - Геннадій Брескаленко - він дуже активний, він робить все від нього залежне, просто від нього залежить не дуже багато. Ми не можемо вимагати більше, ніж люди зможуть зробити. Він допомагає безсумнівно, тобто зовнішньополітичне відомство. Величезну роботу, просто гігантську веде партія "Батьківщина" в чолі з Юлією Тимошенко, Сергієм Власенком.

Це люди, які безперервно займаються питанням переговорів, спроб звільнення Савченка, скажімо так, на політичному та міжнародному рівні. Зокрема, ми активно займаємося статусом її як військовополоненої, статусом, який звільняє від кримінальної відповідальності у Росії. Це дуже важка задача, там маса перешкод, але тим не менше.

Що стосується інших відомств, бачите як, ми покладаємося на самого Петра Порошенка. Нехай він, користуючись своїми правами і повноваженнями глави української держави, використовує всі доступні механізми, щоб на своєму рівні активізувати можливості зі звільнення Савченко. Нам не потрібна для цього якась спеціальна комунікація, давати інструкції і самим їх отримувати. Кожен у цій системі відносин виконує власні завдання і в підсумку вони повинні привести до результату.


(фото Експрес)

- Я знаю, що у справі Савченко ви зверталися в ООН і Червоний Хрест. Вже є якісь результати?

- А ми продовжуємо звертатися, тому що, наскільки мені відомо, було направлено заяву з України, з урядових структур. Зараз Надія Вікторівна сама звернулася в Червоний Хрест своїм листом про визнання її військовополоненою та сприяння з боку МКЧХ, щоб її відпустили в Україну. Відповідно до ІІІ Женевської конвенції, її дійсно повинні звільнити від кримінальної відповідальності і відправити додому. Але поки це односторонній діалог, я б не сказав, що ми бачимо від Червоного Хреста якусь активність, такого немає.

- Яка причина пасивності?

- Червоний Хрест, слідом за українською владою вирішив, що це внутрішній конфлікт, а не міжнародний. Раз це Антитерористична операція, це ж не війна з Росією. А виходячи з цього, статус військовополоненого - це питання дискусійне. Навіщо їм брати на себе відповідальність? А нам на це начхати, ми все одно говоримо, що вона військовополонений.

- А що з того, що Савченко називає себе військовополоненим?

- А цього достатньо, відповідно до ІІІ Женевської конвенції, людина сама оголошує себе військовополоненим і вважається військовополоненим, поки компетентний орган - суд - не вирішив зворотного. Вона (Савченко) казала, що є військовополоненим з моменту, як її переправили до Росії вкінці червня, коли Савченко виявилася в готелі Євро під Воронежем.

Вона це заявила на першому опитуванні і це відображено в протоколі. З моменту, коли вона назвала себе військовополоненим, повинні були припинити всі слідчі дії. Потрібно було тоді з'ясовувати статус її - військовополонений вона чи ні.

Ми самі думали, як нам краще вчинити. Кілька місяців ми роздумували, як вирішиться питання про статус конфлікту як такого: чи буде він внутрішнім, чи все-таки міжнародним. Але час показує, що не потрібно чекати рішень ззовні, потрібно самоініціативно приймати рішення про її статус. Це єдине правильне і розумне рішення.

- Я правильно розумію, тобто, світ все ще далекий від того, що трапилося з Надією?

- Я думаю, що в світі взагалі все складно. Я ось повернувся з ООН, там я зустрічався, наприклад, з помічником генерального секретаря, який нещодавно у вас в Україні був, Шимонович (Іван)... Ви знаєте, це дуже хороші люди, вони займаються гуманітарною проблематикою, але мені здається, що від реальних ситуацій в Україні вони далекі все-таки.

Тут все робиться за 15 хвилин, при відсутності суду тут не виникає з цим проблем - питання політичного рішення

- Це перший депутат, якого обрали, коли він сидів у в'язниці. Поясніть, як Надія Савченко буде займатися законотворчістю, відверто, я особисто це не зовсім уявляю.

- Ну, Романе, все буває вперше, почнемо з цього. Звичайно ми розуміємо, що це умови російської в'язниці. Як працювати? Складно працювати. Тим не менш, вона депутат, вона, хоч і заочно прийняла присягу, працювати все-одно треба. "Батьківщина" їй направляє постійно документи, з якими вона по можливості знайомиться, на якісь має можливість відповідати письмово. Ось я бачив її лист з приводу залучення іноземних фахівців в уряд України, є й інші. Звичайно, їй би дуже хотілося в усьому цьому брати участь.

Більше того, адже її ж обрали до Комітету з національної безпеки і оборони, і для неї це логічно. Навряд чи вона придалася б в якомусь комітеті агропромислової політики або щось подібне. Якщо буде така можливість, ми налагодимо роботу з комітетом, через фракцію "Батьківщина", ми б хотіли просто передавати їй документи, пачки документів, законопроектів, ті, які допускаються і не мають грифа секретності. Ну ви розумієте, російська тюрма - ніхто не може нічого гарантувати...

Тобто те, що можна - можна передавати. Ну я думаю там в комітеті, вони самі можуть це вирішити, там люди юридично грамотні.

- Президент України кілька днів тому заявив, що до Різдва, 7 січня, всі українські полонені повинні повернутися додому. Пряме запитання - чи можуть Савченко випустити найближчим часом?

- Я боюся говорити про дати, може Петро Олексійович володіє більш суттєвою інформацією, звичайно, теоретично це можливо в результаті якогось обміну. Причому питання процесуальні - це друге питання, це техніка, повірте. Тут все робиться за 15 хвилин, при відсутності суду тут не виникає з цим проблем - питання політичного рішення.

Якщо про це домовляться Порошенко і Путін, то звичайно ці полонені можуть повернутися. Але знову ж таки, що послужить еквівалентом обміну, що натомість дасть Україна Путіну? Що, визнає статус Криму неукраїнською територією - малоймовірно. Майже неможливо. А що потребує Росія? Тобто це питання переговорів. Це не питання відкритих процесуальних рішень, це певна процедура. Тим не менше відносини зайшли в глухий кут. Я вважаю, що переговори - це найкраще, що можна зараз зробити.

Роман Кравець, Телеканал новин "24"

.