Стан атомної енергетики

- На сьогоднішній день в Україні діє 15 атомних енергоблоків. Крім того, що ми генеруємо половину нашої електроенергії за рахунок АЕС, ми залежимо дуже від Росії у цьому питанні. На разі є програма по зміні поставок палива, але це лише 2 % палива, яке ми закуповуємо. Інше питання – це поводження із відпрацьованим ядерним паливом, тому що знову ж – це залежність від Росії – сьогодні із 3-ох АЕС Україна відправляє на тимчасове зберігання відпрацьоване паливо у РФ. Коли Україна відмовилась від ядерних боєголовок – у нас немає доступу до технологій, немає повного циклу, тому Україна немає права збагачувати цей уран.

Позбуття залежності від Росії

- Україна розглядала питання будівництва заводу по фабрикації збірок (машинобудівних виробів, що містять ядерні матеріали і призначені для отримання теплової енергії в ядерному реакторі за рахунок здійснення контрольованої ядерної реакції – "24") для АЕС, але знову ж таки із РФ, але це питання пригальмувалося саме через економічні бар'єри, через війну на Сході. Зараз це питання розглядається із Westinghouse (американською електротехнічною і ядерною компанією – "24"). Але ми не маємо права збагачувати уран, тому Україні не дозволять робити це.

Фінансування "ЕнергоАтом"

- У "ЕнергоАтому" минулого року були збитки в більш, ніж 6 млрд доларів. Тому, звичайно, це збиткова галузь в Україні. "ЕнергАтом" залучає дуже багато коштів – це від ЄБРР. У цього банку є певні вимоги і вже в цьому році має бути тариф більше ніж 50 коп. Є певна схема зростання тарифу, щоби у компанії була змога повертати кредитні кошти. І сьогоднішній тариф – 42 коп – не рятує ситуації.

Альтернативні джерела енергії

"Зелена енергетика" – справді дорожча, але ціни на сонячну генерацію, наприклад в Америці, зрівнялися із вугільною. Тому технології розвиваються, ціни знижуються. Крім того, я би звернула увагу не на нарощування генерації, а на управління споживанням. Потрібно орієнтуватися на споживача. В нас в Україні дуже великі втрати в енергетичних мережах, через старе обладнання та неефективну передачу.

Ризики атомної енергетики

- Зараз є програма по зміні потужності атомної генерації. Вона реалізується на Хмельницькій АЕС з 2004 року на другому блоці. Що це значить? Атомна генерація працюватиме в маневрових потужностях, а не в базових. З цим є певні ризики, але пов'язані саме із ядерними збірками. Але їх адаптують, і в певних межах (до 25%) цю потужність можна буде регулювати.

Утилізація відходів

- Європейська практика свідчить про те, що відпрацьоване ядерне паливо приймається як радіоактивні відходи і далі відправляється на певне захоронення. Україна ж розглядає це як корисний матеріал, який можливо через 100 років буде технологією. Але наразі, така переробка відпрацьованого ядерного палива є економічно недоцільною.

Зона відчуження

- Прип'ять досі забруднена і територія зони відчуження досі забруднена. Через плутоній ми ще 10 тисяч років там матимемо радіоактивно забруднену землю. Зменшення зони відчуження має ризики – територія забруднена, радіонукліди нікуди не ділися. Якщо зменшити до 10 км – це означає, що радіоактивна їжа – гриби, лісові ягоди – потрапляють у радіаційну зону і вся Україна харчуватиметься радіоактивними продуктами.