До такого висновку дійшла гендерно-правова експертиза, проведена Мін‘юстом, повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович.

За словами міністра, Мін’юст вважає дискримінаційними положення статті 141 Кодексу, відповідно до якої діти засуджених жінок можуть передаватися їх родичам за згодою матері.

Як зазначається в експертних висновках, ця норма Кодексу є дискримінаційною за ознакою статі по відношенню до чоловіків і надає певні привілеї жінкам, які не пов’язані з біологічними відмінностями між статями, повідомляє прес-служба відомства.

При цьому Мін‘юст посилається на статтю 5 Конвенції Організації Об'єднаних Націй про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок визначено, що Держави-сторони вживають усіх відповідних заходів з метою забезпечити, щоб сімейне виховання включало правильне розуміння материнства як соціальної функції і визначення загальної відповідальності чоловіків і жінок за виховання та розвиток своїх дітей за умови, що в усіх випадках інтереси дітей мають перевагу.

Висновок Мін’юсту щодо наявності у Кодексі дискримінаційних норм направлений на ознайомлення до Верховної Ради як органу, що ухвалив указаний законодавчий акт.