Однак остаточний перегляд програми після виконання домовленостей Україною ще має схвалити Рада директорів Міжнародного валютного фонду, йдеться в повідомленні МВФ. Те, що без траншів фонду репутація України на світових ринках буде зіпсована, впевнений експерт Олег Устенко. Мало того, від кредитних грошей залежить і внутрішня економіка країни.

“На фінансування дефіциту державного бюджету вже було закладено 2 млрд., які вже повинні були надійти від Міжнародного валютного фонду. В іншому випадку, це надходження було б під загрозою. Більш того, можливість надходження коштів від інших міжнародних фінансових інституцій на пряму залежало від співпраці з Міжнародним валютним фондом”, - каже виконавчий директор незалежного Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Інший експерт, Валерій Новицький вважає, що співпраця з МВФ зовсім невигідна Україні. Закордонними коштами просто "латають дірки" у бюджеті, а країна не розвивається, - пояснив він.

“А давайте собі уявимо, що мова йде не про країну, а про людину. До нього надходять якісь гроші. Це добре? Ну формально, це добре. І от давайте трохи змістимо цю призму, і ми раптом побачимо, що всі ці гроші він пропиває. Повністю змінюються всі етичні оцінки. Виявилося, що все, що було добре, тепер погано. Чим більше йому дають грошей - тим гірше. Він губить своє здоров'я, він губить свою сім'ю, він змушує своїх дітей віддавати свої борги. Ось, що відбувається з нами в Україні”, - висловив свою думку експерт Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валерій Новицький.

Як відомо, міжнародні кредитори на чолі з Таносом Арванітісом перебували у Києві з 3 по 15 листопада. Нагадаємо, програма співпраці stand-by, схвалена у липні цього року, передбачає виділення Україні дешевих кредитів на понад 15 млрд. дол. Термін дії програми - 2,5 роки. Відразу після її схвалення Україна одержала перший транш нового кредиту МВФ - майже 2 млрд. дол.