При цьому асоціація "ФармУкраїна" у зв'язку з діями Держмитслужби по перекодуванню препаратів покладає на митницю відповідальність за зникнення з аптек необхідних людям ліків, а ще й у період максимально підвищеного попиту на них через сезонний сплеск респіраторних вірусних інфекцій та інших захворювань

Митниця ж ставить перед собою інші цілі. Наприклад, "поліпшити статистику роботи Держмитслужби, якою поставлено завдання щодо збільшення відрахувань до бюджету".

"Навіщо напружуватися, покращувати ефективність служби, якщо можна оподаткувати захищені законом ліки, перевівши їх одним рухом в підакцизні товари, предмети розкоші? Для митниці це - риторичне питання", - коментує ситуацію виконавчий директор "ФармУкраїна" Денис Шевченко.

Нагадаємо, в Україні всі препарати та засоби медичного призначення звільнені від ПДВ для зниження цінового навантаження на пацієнта.

Експерти прогнозують, що тепер через дії ДМСУ знизиться цінова доступність потрібних ліків, які будуть обкладені акцизом, а частина з них просто зникне, оскільки дистриб'юторам тепер знадобиться ліцензія Мінекономіки на ввезення алкогольної продукції для імпорту лікарських засобів.

На додаток до всього в Кабміні та парламенті вже давно говорять про необхідність введення податку на медпрепарати, аргументуючи це тим, що новий податок знизить ціни.