Про це повідомив міністр з питань надзвичайних ситуацій Віктор Балога у інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня".

На більшості українських підприємств хімічної промисловості працює обладнання, якому понад 25 років, тому ризик екологічного лиха зберігається завжди.

"У країні функціонує трохи більше тисячі об’єктів, на яких використовують або зберігають 275 тисяч тонн небезпечних хімічних речовин. Кожен четвертий українець мешкає в зоні можливого хімічного зараження. Дякувати Богові, торік і до сьогодні в Україні не сталося жодної надзвичайної ситуації з небезпечною "хімією", – розповів міністр.

"Досить сказати, що на більшості підприємств працює обладнання, якому понад 25 років. Виходячи з цієї цифри, високий ризик інциденту може встановити навіть не фахівець", – наголосив він.

За словам Балоги, велику проблему також становлять промислові відходи.

"З усієї хімічної сировини, яка переробляється, готовою продукцією стає десь 40%. Решта йде у відвали і фактично не утилізується. Наше довкілля занепадає — до екологів не ходи!", – заявив глава МНС.

Екологи ж кажуть, що у міністерстві картину дещо "прикрасили".

“Кожний другий, кожний третій – це факт і це правда! Металургія, потім заводи, котрі переробляють отой мотлох весь. Вони, як правило, працюють, не маючи експертизи екологічної. Все в нас будується, все в нас робиться хто і як хоче: маєш гроші , побудуєш, хоч атомну бомбу випускати будеш”, – вважає еколог Михайло Гуцол.