На Мюнхенській конференції з безпеки Федеріка Могеріні зауважила, що із конфліктом на Східній Україні з'явилась небезпека порушення одного з основних принципів міжнародного права — територіальної цілісності і суверенітету країни. Її цитує агентство "Інтерфакс-Україна".

Надзвичайно небезпечний прецедент, не тільки для Європи, але також і для решти світу,
— заявила вона.

Могеріні наголосила, що першим засобом припинити конфлікт і відновити повагу міжнародного права є "вичерпна дипломатія, у тому числі економічний тиск" через санкції Заходу щодо Росії.

Голова дипломатії Євросоюзу згадала про тристоронню контактну групу, посередництво ОБСЄ, нормандський формат.

Читайте також: Україна — це перша лінія захисту, — колишній віце-прем'єр Польщі

Завдання Заходу, на думку Могеріні, полягає не тільки у вирішенні конфлікту: потрібно домогтися того, щоб Україна стала життєздатною функціональною державою.

Ось чому ми підтримуємо Україну з її масштабною програмою реформ. Ось чому ми тільки що додали 1,8 млрд євро до макрофінансової допомоги. Але дозвольте мені сказати, що від міжнародного співтовариства потрібно набагато більше,
— наголосила вона.

Могеріні обіцяє, що двері ЄС залишаються відкритими для діалогу, але у Євросоюзі не можуть і ніколи не підуть на компроміс щодо міжнародних принципів і цінностей.

Нагадаємо, за підсумками проведених у неділю телефонних консультацій лідери України, Росії, Франції та Німеччини вирішили провести 11 лютого переговори у столиці Білорусі.