Спеціалісти наголошують, що зараз надто рано відкидати причетність до вибухів людей, пов'язаних з "Аль-Каїдою", або натхнених нею, або однією з її регіональних філій.

"Ця атака нагадує дії "Аль-Каїди", але в ній також є ознаки дій терориста-одинака", - сказав колишній заступник радника з національної безпеки Хуан Зарате, що відповідав за боротьбу з тероризмом і займав цей пост при президентові Джорджі Бушу.

Він додав, що символізм і помітність марафону говорять про те, що вибухи можуть бути справою рук "Аль-Каїди".

Однак, за словами Зарате, дата здійснення теракту - 15 квітня, коли закінчується збір федеральних податків, а в Массачусетсі відзначається День патріота, можуть свідчити про те, що це справа рук невдоволеного чимось терориста-одинака чи американської антиурядової організації.

Аналітик з питань національної безпеки Пітер Берген припускає, що теракт могли здійснити "праві екстремісти".

Частина аналітиків також зауважила, що вибухи прогриміли на 26-ій милі марафонського забігу, який був присвячений 26 жертвам жахливого злочину в Ньютауні, штат Коннектикут, який став центром дебатів про заборону на зброю.

На думку Зарате, який на зараз працює експертом з питань транснаціональних загроз і внутрішньої безпеки у вашингтонському Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, інші нещодавні теракти, як реалізовані, так і ті, яким запобігли, нагадують про те, що вибухи могли організувати кілька угруповань або людей.

"Якщо вдуматися в інструкції такого угрупування, як "Аль-Каїда на Аравійському півострові", то їх суть зводиться до того, що теракти треба здійснювати на місцях без вказівок зверху. Їх суть така: не чекайте наказів зі штабу "Аль-Каїди" і не чекайте можливостей для нанесення ефектних ударів, типу 11 вересня. Але наносіть удари, і наносіть їх щосили", - сказав Зарате.

Нагадаємо, під час Бостонського марафону у США прогриміли три потужні вибухи, внаслідок яких загинули три особи (серед них 8-річний хлопчик) та більше 140 було поранено. Поліція шукає організаторів вибухів. Вже є перший затриманий.

Серед загиблих та постраждалих внаслідок вибухів під час марафону у Бостоні немає громадян України.

Влада США визнала подвійний вибух у Бостоні на марафоні терактом.

Співчуття американцям висловили світові лідери. Зокрема, Президент України Віктор Янукович.