Кабінет Міністрів України відсторонив Олега Мусія від виконання обов'язків міністра на 3 тижні. Саме 21 день дав уряд спеціальній комісії, яка повинна перевірити ефективність державних закупівель ліків. Також, у Кабміні звернулись до Генпрокуратури з проханням розслідувати бездіяльність Олега Мусія та керівництва міністерства щодо закупівель медпрепаратів.

"Це інтригантство і політиканство"

На засіданні Кабінету міністрів Олег Мусій свою відставку коментувати не захотів. Вже у статусі відстороненого від обов'язків чиновник назвав дії Кабміну політиканством і своєї вини у таких низьких показниках держзакупівель ліків він не бачить.

Буде окрема прес-конференція з приводу того, що сталося сьогодні за ініціативи прем'єр-міністра без обговорення, без надання слова. Він не згадав, що 3 місяці не давав згоди на звільнення першого заступника, який відповідав за закупівлі. Це інтриганство, політиканство і політичне замовлення, – заявив Олег Мусій.

З відстороненням Мусія згодні не всі колеги по Кабміну. Зокрема "свободівці" кажуть, що таке рішення не має під собою законодавчого підґрунтя.

Голова організації "Пацієнти України" Дмитро Шерембей каже – відсторонення Мусія, а головне звільнення Салютіна, який провалив тендери – лише один з кроків, який може врятувати ситуацію. Адже якщо впродовж 3-ох тижнів не закуплять ліки, до кінця цього року та на увесь 2015 рік, 16 млн людей залишаться без медпрепаратів.

Мусій став міністром після Євромайдану

Олег Мусій, відомий в Україні лікар-реаніматолог, був одним з організаторів медичної служби під час Революції гідності у Києві. Одразу по закінченні Євромайдану його звинувачували у корупції. Мовляв, за посередництва Мусія велика кількість ліків, які пожертвували українці для потреб Майдану, зникла.

Також, йому закидали тісні звязки зі своєю скандальною попередницею Раїсою Богатирьовою. А от тендерні закупівлі та їх прозорість завжди експерти ставили Мусію у "плюси" – навіть подейкували, що він може стати першим міністром, який працював без відкатів. Однак, саме через тендери Мусія і відсторонили від обов'язків.

Від сьогодні обов'язки очільника відомства виконуватиме Василь Лазоришинець.