В Міністерстві закордонних справ України звернули увагу на низку висловлювань Міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова в інтерв’ю програмі "Воскресное время". Повчальний та ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що як справжньому агресору Росії зовсім не потрібно жодного врегулювання. Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного – повної капітуляції України, її розколу і знищення Української державності, – йдеться у повідомленні прес-служби МЗС.

У Міністерстві закордонних справ запропонували російській стороні наступне – "перш, ніж диктувати свої ультимативні умови суверенній і незалежній державі, звернути увагу на катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, в тому числі української".

Читайте також: Москва пропонує США і Євросоюзу вмовити Україну стати федерацією

Далі МЗС України ставить Росії декілька запитань, називаючи їх пізніше риторичними.

Чому б Росії не наповнити федералізм, який, до речі, зафіксований в офіційній назві держави, реальним, а не лише декларативним змістом?

Чому б не дати більше повноважень національним суб’єктам федерації, розвиток який придушується сьогодні так само жорстко, як придушувався і в царські, і в радянські часи?

Чому б не запровадити інші, крім російської, державні мови, в тому числі українську – мову мільйонів громадян Росії?

Чому б не дозволити провести референдуми про ширшу автономію, а, в разі необхідності, й про незалежність, в національних суб’єктах федерації?

"Навіть сама думка про них в сьогоднішній Росії буде жорстко придушена, а в разі спроби її реалізації – такі дії, як це було на Північному Кавказі, будуть втоплені в крові", – вважають в українському міністерстві.

МЗС України порадило Росії не повчати інших.

"Почніть краще наводити порядок у власній державі. У вас же так багато проблем", – підсумували у зверненні.