Допомогу передовсім отримають найбільш незахищені категорії населення (інваліди, пенсіонери), а також сім'ї з дітьми, повідомляють у гуманітарному штабі "Допоможемо" при фонді Ахметова.

Гумдопомога включає: 10-кілограмові продуктові набори, засоби гігієни, а також набори з дитячим харчуванням.

Як розповів волонтер Олексій Золотарьов — працівника комбінату "Азовсталь" — 10 вересня має завершитися остаточне розвантаження фур. Цього ж дня допомога має бути розфасована по індивідуальних пакетах невеликими вантажівками і розійтися по різних містах. "

Минулого разу волонтери за три доби розфасували 10 тисяч таких пакетів. Настрій у всіх дуже позитивний, ми раді, що вдалося допомогти землякам,
— каже Золотарьов.

"Допомога, яку ми очікуємо, буде для нас надзвичайно актуальною. Без неї місто вже не справляється. Зараз у нас 1,5 тисячі переселенців, але мова йде тільки про зареєстрованих людей. Це — біженці з великих і малих населених пунктів — Горлівки, Дебальцевого, Тореза та багатьох інших. Як ви розумієте, людям складно або майже неможливо знайти роботу, пенсіонери не можуть отримати пенсії", — повідомила начальник Управління праці та соціального захисту Докучаєвської міськради Ірина Васильєва.

Васильєва наголосила, що городяни допомагають як можуть, постійно приносять речі і продукти, але місцевий ресурс практично вичерпаний, тим паче, роботу держказначейства зупинили.

У нас в деяких сім'ях живуть по 6-12 переселенців. Кілька жінок-біженок вже народили в нашому місті, адже у багатьох переселенців немає можливості їхати кудись далеко. Тому гуманітарна допомога — життєво важливе питання,
— додає чиновниця.

З другим ешелоном на Донбас тільки на цьому тижні прибуло 650 тонн корисного вантажу, а до кінця місяця гуманітарний штаб обіцяє доставити 3,5 тисячі тонн продуктів, засобів гігієни, дитячого харчування. У складі продуктових наборів — товари першої необхідності: цукор, борошно, олія, крупи, макарони, консерви, згущене молоко, чай, цукерки, печиво.

Це вже другий ешелон з гуманітарною допомогою, який Рінат Ахметов відправляє на Донбас. Допомога з першого ешелону вже діє у 45 населених пунктах Донецької та Луганської областей, зокрема — у Донецьку. За різними оцінками, в населених пунктах двох областей допомоги вимагають від 1 до 3 мільйонів людей.