Це перший чемпіонат такого рівня в Україні. Білоруси привезли на змагання спеціально виведену породу - . бельгійську вівчарку - Малінуа. Прикордонники не можуть натішитися собакою. Кажуть, з нею простіше працювати , аніж з німецькою.

Прикордонники Туркменістану намагаються показати вміння своїх напарників. Утім приборкати норовливих ніяк не можуть. У команді Росії всі жінки, але чотирилапі партнери їх слухаються. Організатори змагань переконують, тут перемога не головне.

“Такі змагання по перше дають поштовх, вони стимулюють до ще кращої підготовки і інспекторів, і службових собак. По друге йде обмін досвідом по дресирування службових тварин. Це є кращі собаки з 5 країн і кращі інструктора”, - каже заступник начальника Західного управління Держприкордонслужби Олег Вальків.

За два дні собаки мають показати слухняність а ще знайти наркотики. За це команди отримують бали, або не отримують, якщо собака схибив. Проте, як жартують, прикордонники, якщо один пес за все своє життя знайде хоча б грам наркотику - він вже герой. Попри те, що з кожним роком новітні технології рухаються вперед, замінити собаку на кордоні вони все ж не можуть - кажуть фахівці.