Фестивальні майданчики розбили біля скель, де у IX-XII століттях була неприступна дерев’яна фортеця. Вона діяла як митниця і водночас обороняла південно-західний кордон Київської Русі, а згодом Галицько-Волинського князівства. Фестиваль створили для того, щоб нагадати українцям про доблесть їхніх предків-лицарів.

"Місія фестивалю як Тустані - це оживити фортецю, це перенести сучасних людей, які забігані в своїй життєвій суєті, в справах буденних, перенести їх у епоху, коли Україна була великою і сильною державою, коли тут була неприступна фортеця і теж жили наші предки, великі предки", - каже директор фестивалю Василь Рожко.

Життя фортеці тут відтворюють у танцях, піснях і побуті. Реконструктори з різних міст України розбили середньовічне містечко. Сплять на шкурах, накриваються вовняними ковдрами і одягаються у тогочасний одяг.

Гурти теж намагаються грати лише на давніх інструментах. "Тустань" - це фестиваль, де глядачі можуть стати учасниками кожного дійства, чи то лицарських боїв, чи танців. Кульмінація фестивалю - нічний штурм фортеці. Ординці намагаються заволодіти Тустанню, русичі у битві на мечах, сокирах і вогняних смолоскипах отримують перемогу і рятують рідні землі.