"В самому серці кінематографічної Одеси, на легендарній Одеській кіностудії відомі кіномитці розкривають секрети ремесла для тих, хто лише починає свій шлях у кіно", - каже журналіст Тетяна Селезньова.

Навчальна зала сповнена спраглими знань. Майбутні актори, режисери, продюсери й оператори в очікуванні нових кіно відкриттів. Кожен з митців вчить свого. Викладач кінематографічних університетів світу американець Марк Тревіс приїхав розказати про революційний, за його словами, метод роботи на майданчику. З двома акторами він розіграв сцену з оскароносного фільму "Краса по-американськи".

Суть методу - говорити не з актором, а з персонажем. Адже герой, на відміну від виконавця, наївний, не знає майбутнього і тому не контролює ситуацію. Комусь сподобалося, а хтось і не повірив у заокеанський метод.

"Можливо ця система працює в Америці. Але у нас, все-таки… Я прихильник системи Станіславського, вона якось більше грає. Багато балаканини, немає дії, хотілось би емоційно відчути, але я цього не відчув, на жаль", - каже прихильник системи Станіславського Віктор.

"Дуже цікава методика, дійсно нове дізналися, багато нового, як дійсно працювати з акторами. Використовуватимемо в своїй практиці режисерській", - каже Аліна, яка застосує методику на практиці.

Знаний метр російського кіно Олександр Мітта навчав як написати гарний сценарій. Мовляв, ледь не кожен автор, коли починає писати, як правило, безграмотний та амбіційний.

"Сценарій, грубо кажучи, це дуже нескладний бізнес - у тебе є в голові ідеї, у тебе є ноутбук і ти стукаєш десятьма пальцями. Це ще не сценарій. І природно, що кожному, хто пише це, це подобається, а як же інакше, і писати не можна, правда? Але це повинно сподобатися продюсерові, який вкладатиме в це гроші і час, режисерові, який вкладе в це рік або два, артистам", - каже кінорежисер, сценарист Олександр Мітта.

До речі, і Мітта, й інші викладачі переконані : фестивальна Літня школа - найкращий метод навчання молодих кінематографістів. Адже тут і кінопокази, і живе спілкування з майстрами, і можливість знайти однодумців для втілення найсміливіших задумів.