“Використовуйте всі законні засоби, щоб звільнити українську льотчицю Надію Савченко, яка є політичним в’язнем кремлівського режиму. Росія вдається до методів КДБ – проведення примусових психіатричних експертиз у спробі зламати дух тих, хто нелояльний до її авторитарного режиму”, – йдеться в петиції.

Документ був оприлюднений 29 вересня. Протягом місяця, до 29 жовтня, петиція має зібрати не менше ніж 100 тисяч підписів, щоб адміністрація президента США Барака Обами була зобов’язана розглянути її. Станом на 00:00 9 жовтня петиція набрала понад 1600 підписів.

Петицію може підписати громадянин будь-якої країни, не лише США.

Адміністрація президента США зобов’язалася розглядати і давати відповідь на громадянські петиції, оприлюднені у спеціальному розділі сайту Білого дому, якщо вони набирають визначене число підписів за певний час. Відповідь не мусить полягати у виконанні вимог петиції.

Як відомо, Савченко брала участь в Антитерористичній операції як доброволець і потрапила в полон до сепаратистів на Луганщині. У липні стало відомо, що її затримали російські силовики.

В Росії Савченко обвинувачують в причетності до вбивства російських журналістів. За клопотанням слідства судом щодо Савченко обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту.

24 вересня Надію Савченко етапували з воронезького СІЗО до Москви. Там їй примусово проведуть психіатричну експертизу. За словами одного з адвокатів Надії Савченко Іллі Новікова, захист української льотчиці оскаржує постанову Слідчого комітету Росії про проходження психіатричної експертизи у стінах психлікарні, а не слідчого ізолятора.

Наразі українську льотчицю утримують в СІЗО в холодній одиночній камері. Їй забороняють спілкуватися з іншими ув'язненими, навіть на прогулянку виводять, коли нікого немає. Пошта теж поки не доходить.

Розгляд справи української льотчиці Надії Савченко перенесли на 16:00 13 жовтня. Про відкладення засідання попросив захист Надії, адже вона хотіла “особисто бути присутньою у процесі”.