За законом вулиці

"Жоден факт із того, що заявляли чиновники, з приводу "бандерівців", людей із Західної України, він не підтвердився. І сама міліція визнає, що на сьогодні факти ці не підтверджуються. А потрібні вони були для нагнітання обстановки і подальший провокацій ", - каже громадський активіст Богдан Василенко.

Натомість факти, що під прикриттям правоохоронців мирних демонстрантів розганяли та били молодики в цивільному, є, - стверджують активісти.

"Створюються формування, на основі бандитських формувань, щоб допомагати міліції придушити мирний протест. Більшість не звертається до правоохоронних органів, тому що не вірять цим органам, а вважають що приїзди до лікарні будуть приводом для їх затримання", - розповідає громадський активіст Богдан Василенко.

Мирні демонстрації в Дніпропетровську теж обернулися жорстким розгоном та колючим дротом в ОДА. Громадський активіст Костянтин Писаревський переконаний - таким чином намагаються взяти на облік найбільш активних.

“Влада завжди хоче керувати процесом, вона хоче бачити, зробити базу даних. А цією провокацією, коли спровокували, вони взяли суперактивних - вони вже на гачку. Зараз вони взяли всіх на облік і головне залякали кого - обивателів, перехожих: люди ж бояться дітей відпускати, жінки бояться, журналісти у нас всі в шоці. Влада хоче мати, наприклад, Майдан, який танцює, співає, і щоб він був підконтрольний”, - сказав голова ГО "Земля і Воля" Костянтин Писаревський.

Поширюють списки екстремістів

У списку екстремістів та радикалів, які, нібито, мають нести відповідальність за безлад в країні, поширеному в Інтернеті, знайшли себе і донеччани. Навпроти прізвищ зазначені персональні дані, адреси проживання та особисті прикмети.

“Це колективний продукт праці СБУшників та міліції. Тому що, з одного боку, мої дані - це база СБУ, більше вони ніде не повинні були бути, громадська діяльність і таке інше, а з іншого боку, подивившись далі у кінець цього списку, можна знайти кілька сотень "лівих" людей, які є футбольними фанатами, і це чисто міліцейська орієнтація на цих хлопців”, - розповідає громадський активіст Микола Тищенко.

У столиці теж часу не гають. Помешкання журналіста Олександра Михельсона за допис у соцмережі Facebook троє невідомих обшукали за 12 хвилин.

Під гарячу руку потрапила й громадська організація "Спілка офіцерів України", яку намагалися викинути із офісу у столичному Будинку офіцерів. Саме тут базуються внутрішні війська та "Беркут".

Сюди ж на обігрів тривалий час приводили і так званих "тітушок".

“Вони почали погрожувати працівникам розправою і сказали, що протягом 20-ти хвилин ми повинні виселитися, зникнути з цього кабінету, і коли приїхала міліція, ми сказали, що ось є фотографії і ніякі вони не невідомі. На сьогодні є пропускний режим, створений у Будинку офіцерів і сюди просто так попасти ніхто не може, тільки по списку, або за перепусткою, тому, якщо це не є працівники відповідної організації, виникає питання, як вони сюди попали”, - каже заступник голови ГО "Спілка офіцерів України" В'ячеслав Білоус.

Серед ночі спалахують автівки активістів

Немов свічки, спалахують серед ночі автомобілі у столиці. Вже другий тиждень зловмисники підпалюють машини десятками.

Про винуватця принаймні одного підпалу в МВС повідомили: грузин, не знає ні російської, ні української. А замовили йому підпал, нібито, у Будинку профспілок, у штабі Євромайдану.

У Маріїнському парку Києва перебувають люди, які висловлюють підтримку президенту, і яких захищають правоохоронці. Оскільки багато хто з них має характерну зовнішність і звички, їх теж підозрювали у підпалах та побитті киян.

Антимайдан цілодобово охороняють бійці внутрішніх військ, яких тренує олімпійський чемпіон, важкоатлет Денис Готфрід. Він - підполковник і головний тренер спортивної команди внутрішніх військ.

"Ну як може командування давати наказ бити людей...Ну який стан? Армія боєздатна, але в теж час дивитися своїм братам, що по той бік барикад, це не кращий варіант, правильно? Багато ідеї Майдану мені імпонують, як Євроінтеграція, що стосується інших питань, то я як офіцер не маю права приймати свою точку нагляду", - головний тренер команди Внутрішніх військ МВС Денис Готфрід.

Тим часом, патрулювати місто зголосилися власники службових собак. З огляду на те, що у Києві безкарно палять машини, б’ють та викрадають людей, вони збираються групами, обирають ділянку для чергування і вирушають на прогулянку.

“Просто ми гуляємо з собаками і намагаємося якось так допомогти людям. Десь до півночі ми так контролюємо, якщо це можна назвати “контролюванням”, нам ще допомагають люди в інших районах міста”, - розповів власник розплідника собак "Укр-Баккара" Богдана Марченко.

Собаки на коротких повідках, з намордниками. Власники розповідають, що під час патрулювання налякали групу підозрілих молодиків. Кажуть, лише появи такого пса достатньо, аби відвадити охочих напасти на когось.