"Очевидно, що та політика, яка була запроваджена на валютному ринку, а саме — повна лібералізація, вона була невдалою. Розпочинати таку політику в час, коли в країні золотовалютні резерви були мінімальні, а структура торгівельного балансу невдала — більше валюти віддаємо, ніж завозимо в країну", — говорить Станіслав Аржевітін.

За словами експерта, звідси й проблеми: недовіра населення, панічні настрої, проблеми у банківській системі з відтоком депозитів на сотні мільярдів коштів, які вийшли з банківської системи.

Національний банк, рятуючи банківську систему, влив майже 180 мільярдів, щоб вирівняти ситуацію. Але в обіг прийшли кошти, які не забезпечені товаром,
— каже голова Ради Асоціації українських банків.

Читайте також: Головою НБУ може стати іноземець, — економіст

Він додав, що рятуючи державні фінанси, Нацбанк також зробив емісійні процеси в межах майже 150 млрд – і це також гроші, не забезпечені товаром. А це все тисне на інфляційні процеси, на валютний курс.

Я думаю, експеримент з валютною лібералізованою політикою був рекомендацією МВФ, але для того, щоб це реалізувати, потрібно було мати в резерві додатково ще 5-10 мільярдів,
— зазначив Аржевітін.

Станіслав Аржевітін додав, що на валютний ринок тисне Кабінет міністрів та НБУ. Держава спричинила обвал валютного ринку і вона не може самоусунутись.

Десятки факторів приймають участь у формуванні курсоутворення. Але в Україні нема ж чіткої економічної програми. Нема єдиної державної політики, програми щодо призупинення падіння гривні,
— каже голова Ради Асоціації українських банків.

Експерт зазначив, що в країні немає чіткої програми, яка б дала відповідь, який буде курс долара наступного року — про це свідчить зміна вартості долара в проекті бюджету.