Антитерористична операція, покликана нейтралізувати ворога на Сході України, на час Великодніх свят призупинила активну фазу.

У СБУ підкреслювали: Росія повинна виконати Женевські домовленості щодо звільнення адмінбудівель та здачу зброї бойовиками.

Росія чхати хотіла на всі міжнародні норми і закони

"Проблема в тому, що, скажімо, будь-які домовленості зі стороною, яка, перепрошую за вираз, чхати хотіла на всі міжнародні норми і закони, і стандарти, з нею домовлятися, виявляється, взагалі не можна ні з якого приводу", - сказав директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

"Антитерористична операція повинна проводитись таємно. Навіть якщо вона розпочинається професійно, вона не припиниться не припиняється у зв’язку з святами, не святами, тому що просто губиться сенс, губиться динаміка її розвитку, можливості розстановки сил і засобів до її проведення і сам етап проведення. Вона проводиться у той період, коли уже підготовлені ці позиції, коли вигідно і передбачається дуже потужний ефект", - вважає голова Служби зовнішньої розвідки (2005-2010) Микола Маломуж.

Паузи у бойових діях під час свят - світова практика, - експерт

Переривання збройних операцій через релігійні свята не український винахід. Не в силах змінити ситуацію на свою користь, так само чинили близькосхідні уряди під час Ірано-Іракської війни 1980-х років.

"Існують легенди з обох боків. З одного боку підступність ізраїльських солдат, які нападали під час намазу. І легенда - неповну функціональну відповідальність арабських військових, які зупинилися під час атаки для здійснення намазу",- розповів заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данілов.

Наймані сепаратисти під час свят вдавалися до провокацій

Коли втілюється мета озброєного вторгнення, ані Христове Воскресіння, ані міжнародні домовленості для Росії не мають жодного значення. Наймані сепаратисти протягом святкових днів вдавалися до провокацій, захоплювали заручників, вимагали за них зброю. Не обійшлося без трупів.

Під час перестрілки біля Слов`янська загинули люди. На одному з блок-постів на в`їзді у Слов`янськ загинули, за різними даними, троє осіб.

В інтернеті одразу з`явилося відео, де один із сепаратистів показує, що у спалених дотла автомобілях нібито збереглася зброя, документи та візитка лідера "Правого сектора" Дмитра Яроша.

МЗС Росії роблять у всьому "винною" візитку Яроша

У "Правому секторі" пояснили, що це загальна візитка організації, яку можна безперешкодно взяти в офісі. На ній вказаний не телефон лідера, а одного з його помічників. Проте спростування не завадили МЗС Росії звинуватити саме "Правий сектор" у зриві Великоднього перемир'я. А у російських ЗМІ навіть оприлюднили інтерв'ю із нібито членом "Правого сектору", якого вдалося захопити.

Віталій Ковальчук, якого представили, які члена "Правого сектору", виявився фітнес-тренером з Києва. В організації переконують: такого активіста у них ніколи не було.

На Херсонщині намагалися викрасти ящики зі зброєю, у Краматорську захопили відділи міліції та СБУ. У селі Кутузівка на Донеччині невідомі обстріляли контрольно-перепускний пункт 95-ої окремої Житомирської аеромобільної бригади. Нападників затримали, але вже через день вони дали прес-конференцію. Розповіли, що начебто не стріляли, а зачепили розтяжку з сигнальною міною.

"У мене таке враження, що дійсно, як у фільмі Wag the Dog, де імітується війна. Війна створюється в студії телевізійній. Система працює просто: люди, часто не названі люди, видають себе за очевидців подій, вони інформують певні російські канали, які є роздатчиками цих новин, на жаль, частина колег на Заході, вони реагують на це, переповідають", - вважає політичний аналітик, громадський діяч Володимир Кухар.

Українським силовикам заборонено застосовувати зброю

Якими б зухвалими не були дії нападників, українським силовикам заборонено використовувати зброю на ураження.

"Як каже Ліна Костенко: "Або боріться, або не беріться". Ви розумієте, що якщо, скажімо, на Луганщині в будівлі СБУ перебуває кількасот людей підготовлених військово і озброєних нарізною бойовою зброєю, то за допомогою газових пістолетів їх не вдасться звідти вибити. І покидати цю будівлю вони не планують. Я так само бачив в Слов`янську в будівлі СБУ, звичайно, там не йдеться про таку кількість людей, але ці люди налаштовані битися, відстрілюватися. Центральна київська влада дуже умовно контролює ситуацію", - додав політичний аналітик, громадський діяч Володимир Кухар.

Влада має сформулювати наказ про застосування військ, — Тимчук

Зараз основним завданням для силовиків є блокування населених пунктів та районів, де зосереджені екстремісти. Найголовніше ж для влади - чітко сформулювати наказ про застосування військ, - переконаний керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

"Після візиту Байдена і після рішень МВФ, після приходу першого траншу фонду в три з половиною мільярди доларів. Київ зможе собі дозволити в цьому, так би мовити, супроводі інформаційному перейти в активну фазу реалізації ну хай не антитерористичної операції, але якоїсь операції зі стабілізації ситуації", - зауважив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Тим часом, екстремісти на Сході країни заявляють, що не визнають законність київської влади, і нікуди не підуть. Українські прикордонники риють протитанкові рови, а виконувач обов`язки президента України Олександр Турчинов зажадав результативних дій від українських силовиків.