У відповідь на постійну економію, до якої були змушені вдатися, аби віддати борги Євросоюзу, МВФ та Європейському центробанку, вони обрали до парламенту "Коаліцію радикальних лівих" СІРІЗА. Ця партія вважає політику економії приниженням і обіцяє взагалі від неї відмовитися, а борги - списати.

Греція повинна повернути Євросоюзу 240 мільярдів євро. Щоб виплатити борг, країні довелося підняти податки і зменшити соцвиплати. У підсумку - зросло безробіття, майже чверть населення опинилася за межею бідності. Такий стан у державі греки сприймали не як вимушені заходи, а як безжальний тиск Євросоюзу.

СІРІЗА отримала 149 місць у парламенті. Щоб сформувати більшість та отримати право призначити уряд, лідер лівих Алексіс Ципрас пішов на переговори з правими - партією "Незалежні греки", які вибороли собі більше 10 місць у парламенті.

Ідеології партій абсолютно різні, однак "Незалежні греки" теж хочуть зняти з Греції обмежувальні заходи.

Випробування через результати грецького волевиявлення чекають і Євросоюз. Нове керівництво Греції має намір вести переговори про списання або хоча б реструктуризацію боргів. Якщо ж домовитися не вдасться, Греція навіть погрожує вийти з Єврозони.