У Харкові відбулося скандальне засідання міськради. Коли мер з'являється у сесійній залі – депутати встають. Одні – зустрічаючи патрона, інші – в очікуванні гімну України.

Втім, гімн так і не пролунав. Навіть пам'ять загиблих в зоні АТО депутати змогли вшанувати тільки після декількох закликів і нагадувань. А пропозицію від однієї із фракцій: наслідувати приклад Львова та впровадити пільги для мобілізованих в зону АТО, Кернес обіцяє розглянути потім.

Далі депутати злагоджено голосують – про внесення змін до бюджету, про врегулювання питань справляння податків. Застопорилася робота на питанні, яке зазвичай розглядають як процедурне. Про присвоєння звань Почесного громадянина Харкова. Серед восьми кандидатів – лікарів, діячів мистецтва, виробничників, – дві одіозні особистості, громадяни Росії – Олександр Шишкін і Павло Фукс.

Кандиатури викликають обурення – з Фуксом у Кернеса давні ділові стосунки, Шишкін – член ради Федерації, член путінської Єдиної Росії, який голосував за анексію Криму, за введення військ РФ на територію України, говорять депутати, рішення розхитає обстановку в місті.

Росія не веде війну з Україною, каже Кернес, тому виключати зі списку Шишкіна та Фукса тільки тому, що вони громадяни Росії – не вважає за потрібне, тим більше, що згадані меценати не скупляться вкладати мільйони в розвиток Харкова, щоб зробити його містом європейського класу.

Виключати зі списку Фукса і Шишкіна слухняна волі Кернеса більшість не поспішає – депутати голосують за присвоєння їм звання почесних.

За – 73, проти – 14, утрималися троє. На своїй сторінці в Фейсбук Міністр МВС Арсен Аваков назвав прийняття рішення зрадою і підлістю.