Про це агенству "Інтерфакс" повідомили представники терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", керівництво невизнаних "республік" сформулювало свої переговорні позиції для зустрічі контактної групи за участю представників офіційного Києва, РФ та ОБСЄ.

Представники бойовиків висунуть вимоги встановити особливий режим охорони громадського порядку на своїх територіях, "в тому числі силами спеціальних формувань збройних громадян, а також призначення прокурорів і суддів".

Самопроголошені республіки добиватимуться права використовувати на офіційному рівні російську мову.

Поряд з цим буде висунуто вимогу "безумовної амністії політв'язнів та учасників народного ополчення, а також політичних діячів, депутатів, працівників урядів та інших структур народних республік".

На переговорах прозвучить вимога відновити житло, комунікації, транспортну і промислову інфраструктури, встановити для так званих "ЛНР" і "ДНР" особливий порядок зовнішньоекономічної діяльності, "котра враховує необхідність поглиблення економічної інтеграції з Росією та Митним Союзом".

На думку керівництва невизнаних республік, повинні бути створені умови для повернення біженців, а також повинна бути створена спільна комісія для вироблення договору про мирне врегулювання конфлікту і відбудови Донбасу.

У разі прийняття вищевказаних законодавчих гарантій, при поруці ЄС і РФ, "республіки" зі свого боку гарантують, що докладуть максимум зусиль для підтримки миру, збереження єдиного економічного, культурного і політичного простору України і всього простору російсько-української цивілізації,
— зазначили представники терористів.

Для подальшого ведення переговорів бойовики пропонують президенту та уряду України "визначити свого офіційного представника чи представників на переговорах з народними республіками з числа осіб, які перебувають на державній службі".

Чергові консультації контактної групи по врегулюванню на Україні заплановані на понеділок, 1 вересня. Вони відбудуться в Мінську.

Нагадаємо, сьогодні у Мінську відбудеться зустріч тристоронньої контактної групи Україна-ОБСЄ-Росія, яка присвячена врегулюванню конфлікту у східній Україні.