Незвичайна надзвичайна ситуація

Жодного дня без нового терміну для Донбасу. 26 січня уряд сказав, що там запроваджують надзвичайну ситуацію. Потім у прес-службі Президента повідомили, що там мають з'явитися "військово-цивільні адміністрації", яким передадуть повноваження місцевої влади.

Юристи кажуть, що такі адміністрації можливі лише під час воєнного стану, а його навряд чи запровадять.

В місцевих бюджетах в обов'язковому порядку мають бути передбачені кошти на ліквідацію наслідків з надзвичайних ситуацій, на мобілізацію, продукти, ліки. Центральний уряд дасть свою частину,
— повідомив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

На Донбасі міркують — що це таке

За день до Нового року надзвичайну ситуацію запровадили в Миколаївській області через сильні снігопади. Сніг розтанув, а разом з ним — і надзвичайна ситуація. Та що це таке — для регіону, де йдуть бої, до кінця не зрозуміли.

"На Донеччині розтлумачили це як відновлення інфраструктури: доріг, будинків та постачання компослуг", — каже помічник голови Луганської ОДА Ярослав Галас.

Режим надзвичайної ситуації стосується ліквідації наслідків природних лих,
— говорить голова Донецької ОДАОлександр Кіхтенко.

Режим надзвичайної ситуації стосується ліквідації наслідків природних лих

Юрист Олександр Готін каже: "режим надзвичайної ситуації справді не обмежує прав громадян". Перш за все під цим терміном розуміють ліквідацію наслідків стихійного лиха чи техногенних катастроф.

З тим, що зараз відбувається на Донбасі — це має мало спільного. Але краще хоч який статус особливого контролю, аніж нічого.

Надзвичайна ситуація буває місцевого, регіонального і державного рівнів

Що ж до "військово-цивільних адміністрацій" — то вони, каже юрист, можуть бути запроваджені лише указом президента на підставі введення воєнного стану, і не інакше. Комбати упевнені: по всій Україні його не запровадять, а от на Донеччині і Луганщині — можливо.

Військовий стан в Донецькій і Луганській областях. Все. Там вже є два генерала, які будуть виконувати роль воєнних комісарів — це шановний пан Москаль і Кіхненко. Вони вже налагоджують стосунки між цивільним і воєнним керівництвом,
— сказав народний депутат та комбат загону "Миротворець" Андрій Тетерук.

Оголошення воєнного стану загрожує Україні дефолтом

Журналіст з юридичною освітою Сергій Іванов, який виріс на Донбасі, каже. що оголошення воєнного стану по всій Україні загрожує нашій країні дефолтом. Тому цього ніхто не зробить.

Хто дасть кредити країні, яка невідомо чи залишиться в результаті цієї війни. Уряд зробив все, щоб підкреслити, що там негаразди,
— зазначив Іванов.

А от запровадити "надзвичайну ситуацію", хай навіть термін викликає дискусію, потрібно у всіх східних областях, а не лише у двох, вважає журналіст.