Як наслідок, зростає внутрішнє напруження в Україні. Це, або підштовхне владу до проведення справжніх реформ і покарання поплічників старого режиму, або призведе до руйнівних наслідків, якими неодмінно скористається зовнішній агресор.

Європейці з подивом спостерігають, як українці із завзяттям кидають у сміттєві баки своїх політиків. У Європейській свідомості стерлися з пам’яті кровава реформація і контрреформація та публічне насилля над можновладцями.

Навіть, беручи до уваги європейську кризу гуманізму, все ж таки, український лейтмотив: "кинь поганого політика у смітник", "силою змусь написати заяву про відставку" та інше, - виглядає для європейців дещо по-варварські.

Однак нині українська реальність саме така. Колишні сепаратисти отримують карт-бланш від нової влади, теперішні депутати, що слухняно виконували накази Януковича, знову не проти зайняти місце у Верховній Раді. Тому реакція у вигляді "Народної люстрації" від громадянського суспільства та активістів Майдану є продовженням спроб встановлення соціальної справедливості, за яку поклали голову сотні українців.

Природа "Народної люстрації"

Протистояння на Майдані породила цілу низку активних соціальних груп, які врахували помилки Помаранчевої революції, і фігурально висловлюючись, не склали зброю. Ці спільноти продовжують активно цікавитись та долучатись до політики, тим паче війна на сході України, тримає їх амбіції у тонусі.

Поки Президент України своїм підписом не запустить той самий закон "Про очищення влади" містами і селами України поширюватиметься "Народна люстрація". Або, якщо закон буде працювати неефективно, люди продовжать встановлювати справедливість за власним лекалом.

Природу "Народної люстрації" краще всього розглядати у психологічній площині. Так як, одною із складових завдань "народних люстраторів" є не фізичне знищення і заволодіння матеріальними благами об’єкта люстрації, як, скажімо, було під час пролетарської революції у жовтні 1917-го року. Згодом це явище Ортега-і-Гасет назвав "Бунтом мас".

Ні, в Україні "Народна люстрація" принаймні на сьогодні, не є "Бунтом мас". Вона має іншу спрямованість. Зокрема, її завдання полягає у тому, щоб змусити антигероя відчути себе беззахисним, аби він повернувся на "на землю" та відчув звичайний людський сором без поправки на статус, репутацію, зв’язки і гроші. І таким чином відмовився від державних посад і намірів на них претендувати. Кажучи простіше, по-християнські, вимога така: щоб Іуда покаявся.

З іншого боку, "Народна люстрація" має й фізичну складову, коли чиновників силою змушують скласти повноваження.

Тут є великі загрози. Ця складова люстрації не має еволюціонувати у суд Лінча, адже такий розвиток може допомогти агресору - Російській Федерації, створити необхідні умови для розпалювання ворожнечі між громадянами України і подальшого вторгнення.

Вибори до парламенту і "Народна люстрація"

Не дивно, що активність "Народної люстрації" припала на виборчу кампанію до парламенту.

По-перше, тому що зараз ЦВК оприлюднює реєстрацію кандидатів у нардепи і всі можуть бути свідками цього процесу.

"Народні люстратори" чутливо реагують на кандидатів, які заплямували себе корупційними діями чи сепаратистськими закликами і виявили бажання знову потрапити до парламенту.

По-друге, Явище "Народної люстрації" використовують окремі політичні сили задля підвищення рейтингу. Зокрема політична сила "Правий сектор" є активним оператором "Народної люстрації".А наприклад, голова партії ВО "Свобода" Олег Тягнибок не засудив дії "народних люстраторів", тоді як інші партії зайняли не популярну, але конструктивну позицію, яка говорить про ризики "Народної люстрації".

Крім того, так званий "Опозиційний блок", що складається з колишніх депутатів Партії регіонів та КПУ, який, практично, немає шансів потрапити до нового парламенту, називає "Народну люстрацію", не інакше, як шабашем праворадикальних екстремістів.

Однак, чи спрацює, вкотре ця виборча технологія для проросійських сил - консолідація електорату навколо ілюзорної загрози праворадикалів сказати важко.

Якщо побиття Шуфрича це останній козир у руках"Опозиційного блоку", то проходження у Раду стає для них недосяжним.

"Народна люстрація" і п’ята колона

"Народна люстрація" буде небезпечною річчю, якщо запустить маховик насилля і розправ над теперішніми чиновниками та політиками. Російська пропаганда може подати такі події, як розправу над російськомовним населенням та їх політичними представниками.

У цьому контексті можна назвати побиття Нестора Шуфрича в Одесі. У його спічі в ефірі одного з телеканалів, він говорить, що радикали позбавляють представників Південно-Східних регіонів України участі у виборах, натякаючи на себе. Саме такі речі створюють базу для подібних маніпуляцій.

За день до того, Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу щодо геноциду російськомовного населення на Донбасі. А вже зовсім нещодавно Президент РФ Володимир Путін заявив, що під час виборів до Верховної Ради України не повинно бути "мовної або етнічної дискримінації", інакше єдність країни зберегти не вдасться.

Себто, у Кремлі нічого нового не вигадали і знову взялись демонізувати вже демонізованих представників "Правого сектору" та інших правих радикалів.

Одна з другорядних цілей цього намагання є зниження міжнародної підтримки України та іміджеві втрати країни.

Втім, головним залишається створення нових підстав для легітимації перебування та задіяння російських "миротворчих" військ на території України.

Автор: Дмитро Борбицький.