Про це йдеться у новій Воєнній доктрині РФ, затвердженій в п'ятницю президентом Володимиром Путіним і опублікованій на офіційному сайті Кремля.

Основні зовнішні воєнні небезпеки: нарощування силового потенціалу Організації Північноатлантичного договору (НАТО) і наділення її глобальними функціями, що реалізовується у порушення норми міжнародного права, наближення воєнної інфраструктури країн-членів НАТО до кордонів Російської Федерації, у тому числі шляхом подальшого розширення блоку, — йдеться у документі.

Також серед зовнішніх загроз відзначена наявність осередків та ескалація збройних конфліктів на територіях держав, суміжних з Росією, демонстрація військової сили під час проведення навчань на територіях держав, суміжних з Російською Федерацією та її союзниками, "скидання легітимних органів державної влади і встановлення у суміжних державах режимів, політика яких загрожує інтересам РФ".

Зміни в першу чергу стосуються появи нових загроз РФ, які "проявилися у ситуації в Україні і навколо неї, а також у подіях на півночі Африки, в Сирії, Іраку та в Афганістані".

Окрім цього, у доктрині введено поняття "Неядерне стримування", що означає підтримку у високій мірі бойової готовності сил загального призначення.

До слова, Путін скорочує урядовцям новорічно-різдвяні свята.