За його словами, рейтинг Transparency International загалом вартий довіри, але це не рейтинг корумпованості, а сприйняття корупції. Що стосується місця корумпованості України у цьому рейтингу, то він був створений ще в 2013 році, тобто він не відображає тих змін, які відбулись з того часу.

Навіть, якщо вже завтра запрацює ідеально антикорупційне законодавство, відкриються реєстри – реальний результат відображений у рейтингу буде через 2 роки, – сказав Шабунін.

Реальними показниками ефективності реформ, на його думку, є відсутність великих корупційних скандалів.

Ми півроку від попередньої влади вимагали прийняти закон, який дозволяє засудити людину за корупційний злочин, яка втекла від правосуддя за кордон. Чому ми цим займалися? Не Кабмін, не президент, не прокуратура...Був втрачений час і довіра, а це найважливіше в боротьбі із корупцією, – розповів експерт.

Як вважає експерт, 5 тисяч грн зарплати чиновника – це безумство. Щодо очолення іноземцями Антикорупційного бюро Шабунін сказав:

Плювати, яка в людини національність. Це не є панацея від корупції...Треба говорити про людину, її результати, її репутацію, її справи.