Посадка зонда "Філи" на комету 67P/Чурюмова - Герасименко

Для аерокосмічної галузі 2014 рік виявився доволі непростим. Передусім, через низку трагедій, серед яких — катастрофа ракети-носія "Антарес" на старті та вибух корабля SpaceShipTwo під час випробувального польоту.

Безперечно, найважливішою подією стала перша в історії людства посадка на комету. 18 листопада зонд "Філи" розміром з пральну машинку відділився від космічного апарату "Розетта" і сів на комету Чурюмова — Герасименко.

Втім, через несправність у посадковому механізмі він не зміг надійно закріпитися, кілька разів відштовхнувся від поверхні і зрештою приземлився у затемненій області.

Внаслідок цього сонячні панелі зонда не змогли генерувати достатньо енергії, тому, передавши певний обсяг даних на Землю, "Філи" впав у сплячку. Науковці Європейського космічного агентства сподіваються, що він зможе ожити через кілька місяців, коли комета наблизиться до Сонця.

NASA здійснило перший успішний запуск новітнього багаторазового космічного корабля "Оріон"

Інше надважливе досягнення — запуск Американським аерокосмічним агентством новітнього багаторазового корабля "Оріон". Він стартував 5 грудня з мису Канаверал у Флориді на борті важкої ракети-носія Delta IV Heavy.

Основною метою цього запуску стало випробування всіх систем корабля у рамках американської програми польоту людини на Марс.

Перший тестовий політ тривав 4,5 години. За цей час корабель двічі облетів довкола Землі. Після цього апарат на швидкості 32 тисячі кілометрів на годину ввійшов у атмосферу Землі і приводнився Тихому океані.

Компанія SpaceX спробувала здійснити м'яку посадку першого ступеня ракети-носія Falcon 9

Тимчасом, компанія SpaceX американського мільярдера Ілона Маска вирішила вперше в історії здійснити м'яку посадку розгінного модуля ракети-носія. Зазвичай, перша ступінь є одноразовою і після відпрацювання просто падає в океан. Натомість у SpaceX хочуть створити ракету, яку б можна було повторно використовувати після дозаправки.

У квітні носій Falcon 9 вивів у космос капсулу Dragon, яка, до слова, успішно доправила вантаж до МКС. Після цього розгінний модуль мав м'яко приводнитися за допомогою власних двигунів. Втім, тестова посадка була невдалою — наприкінці Falcon 9 розвалився на частини.

Втім, інженери отримали відео і важливі покази телеметрії. Ці дані дозволять провести необхідні модернізації і вивести ракету SpaceX на новий рівень. Наступний запуск запланований на 6 січня.

Після 9-річного польоту в режимі гібернації прокинулась міжпланетна станція "Нові горизонти"

Ще одна важлива подія у космонавтиці відбулась у грудні. Після 9-річного польоту в режимі гібернації прокинулася міжпланетна станція "Нові горизонти". Її завдання — дослідити Плутон. Це одна з найбільших карликових планет Сонячної системи, а також найбільший об'єкт Поясу Койпера.

Останній складається з невеликих тіл, які залишились після формування нашої системи, тому його вивчення має високий пріоритет для науковців.

Протягом 5 місяців "Нові горизонти" виконуватимуть дослідницькі програми довкола Плутона. Після цього NASA планує відправити апарат у міжзоряний простір.