Під час симпозіуму, що відбувся нещодавно у Флориді, співробітники Інституту перспективних концепцій NASA розповіли про свою амбітну ідею — субмарину для дослідження Титана. Передбачається, що такий підводний човен можна буде використовувати для обстеження вуглеводневих морів. Човен буде обладнаний ядерною силовою установкою.



Зовнішність субмарини деякі експерти порівнюють із зовнішнім виглядом космічного апарату X-37. Згідно з концепцією, місія підводного човна триватиме 90 днів і за цей час вона подолає дистанцію у дві тисячі кілометрів. Швидкість апарата буде сягати одного метра в секунду. Підводний човен працюватиме автономно, а передача даних буде вестися з поверхні моря— для цього в хвостовій частині корабля встановлять спеціальну антену.



Говорячи про терміни відправки безпілотної субмарини на Титан, фахівці назвали 2040 рік. Втім, до цього часу плани можуть бути неодноразово переглянуті. В якості мети проекту називається пошук пребіотичних з'єднань. Буде детально досліджено Море Кракена — найбільше вуглеводневе море Титана. Його площа складає близько 400 тисяч км², а глибина може сягати 300 м.

Довідка. Титан — другий за величиною супутник у Сонячній системі. Його діаметр приблизно в півтора рази більше діаметра Місяця. На сьогодні Титан — це єдине, не рахуючи Землі, тіло в Сонячній системі, де доведено наявність рідини на поверхні. Середня температура на Титані становить -179,5° C. Атмосфера супутника складається переважно з метану та азоту. Крім Моря Кракена на Титані є ще два великих вуглеводневих моря.