“Ситуація зараз дещо відмінна від тої, з якою ми входили в цей рік. Бо ми протягом кількох років мали серйозні проблеми з експортом і імпортом – у нас імпорт перевищував експорт. Тобто споживання доларів було більшим, ніж експорт. Останні чотири місяці ми маємо якісно іншу ситуацію, в нас поліпшився торговий баланс. У нас плюс”, - сказав Пинзеник в ефірі телеканалу новин “24”.

Якщо минулого року за січень липень було від’ємне сальдо, різниця була майже 6 мільярдів доларів, то зараз – плюс 0,8. І це добрі сигнали для того, щоб гривню підвести. Постачання валюти залежить від експорту, бо це стабільні джерела,
- пояснив депутат.

Він зазначив, що для того, щоб гривня була стабільною, Національний банк повинен “поводити її за руку, беручи пряму участь на цьому ринку і вибиваючи з цього ринку спекулянта”.

Читайте також: Від сьогодні українці зможуть офіційно купити валюти тільки на 3000 грн

“У мене складається враження, що спекулянт диктує сьогодні обмінний курс”, - сказав екс-міністр.

Нагадаємо, 23 вересня долар США та євро подорожчали на 4 копійки – до 13,52 грн та 17,37 грн відповідно.

Міністр фінансів України Олександр Шлапак прогнозує стабілізацію курсу гривні вже цього тижня. "Курс близько 13-13,5 UAH/USD - це максимальний курс, на якому ми можемо абсолютно спокійно тримати ситуацію", - сказав Шлапак. За його словами, стрибки курсу пов'язані з тим, що деякі комерційні банки не дотримуються домовленостей із Нацбанком.