"Жодного звернення від правоохоронних чи судових органів з приводу судових розслідувань Національний банк України і персонально його голова Валерія Гонтарева — не отримували. Усі заяви про це є провокацією, які дестабілізують банківську систему загалом. Окрім того, прес-секретар прокуратури міста Києва Олена Яхно у своєму Facebook спростувала відкриття кримінального провадження проти голови Національного банку України Валерії Гонтаревої", — пишуть на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Так відреагував Нацбанк на чутки про відкриття київською прокуратурою кримінальної справи проти Гонтаревої. Від самої прокуратури офіційних коментарів, крім допису прес-секретаря у Facebook теж немає.

Читайте також: Завод "АвтоЗАЗ" в січні не виробив жодного автомобіля

Ось що вона пише: "Так, дійсно, у нас є два кримінальні провадження стосовно посадових осіб НБУ. Це фактові провадження, а не проти глави НБУ Гонтаревої. Ніякої підозри їй не оголошено. Наразі проводиться досудове розслідування".

На камеру коментує тільки юрист Ростислав Кравець, який власне і подав позов проти голови Нацбанку. Каже, ще у серпні помітив підозрілі "валютні інтервенції" з боку головного фінансового регулятора. А саме — 5 серпня НБУ встановив одну ціну для купівлі продажу валюти на міжбанку, а через кілька днів торгував дорожче.

За словами юриста, тоді на кожному перекупленому доларі було втрачено 19 копійок, а державі нанесено збиток, який можна рахувати мільйонами. Тож адвокат звернувся до суду. А вже в лютому Нацбанк пустив гривню у вільне плавання.

Водночас, у парламенті вже шукають шляхи, як зупинити подальшу девальвацію, один із яких — заміна голови НБУ.

Тим часом, юрист подав новий запит до київської прокуратури, щоб дала роз’яснення, яку саме справу порушила. Також звернувся до Конституційного суду, щоб той розтлумачив — яка процедура та термін внесення справ у реєстри досудових розслідувань.

Нагадаємо, у середу, 25 лютого, на закритті торгів котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку України встановилися на рівні 22-27 грн/дол.

За даними НБУ, середньозважений курс гривні станом на 17:00 становив 21,8165 грн/дол, на цю годину було укладено 83 угоди, обсяг торгів становив 92,48 млн дол.

Прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що валюти на українському ринку достатньо, а її відтік з країни спричинений недостатнім контролем з боку Національного банку.