За посвідченнями водія, пенсійними, студентськими, військовими та читацькими квитками обміняти або купити валюту в банках буде неможливо. Водночас у НБУ зауважили, що іноземцям також для обміну валюти необхідно пред’являти паспорт власної країни. Нагадаємо, нові правила обміну валют в Україні почали діяти з 23 вересня і головною метою такого рішення регулятор називає боротьбу з тіньовою економікою. Проте, навіть банкіри не зовсім розуміють такі дії.

“Боротьба з тіньовою економікою? Відмивання коштів? Неправда. Кошти відмиваються в зовсім іншому розрізі, готівка переводиться в без готівку і ось цей момент є легалізації брудних коштів, а коли чи то гривня міняється на долар, чи то долар на гривню тут немає цієї легалізації”, - каже президент АУБ Олександр Сугоняко.

Тим часом, за даними самого Нацбанку, обсяги готівки поза банківською системою зростають з 2008 року. Тільки з початку цього року - на 6% - до 194 мільярдів гривень.

В Кабміні в цілому дії Центрального банку країни схвалюють, але водночас говорять про необхідність послаблення вимог до проведення валютно-обмінних операції.

“Всі заходи не повинні обмежувати свободу людей, якщо на законних умовах отримана валюта, вона повинна на вільних умовах обмінюватися без будь-яких обмежень. Тому керівництво НБУ обіцяло, що розгляне та скорегує ті правила, які вони прийняли”, - каже прем'єр-міністр України Микола Азаров.

За словами голови НБУ Сергія Арбузова після дискусій з Кабміном, регулятор не виключає того що через деякий час, коли громадяни звикнуть до нових правил, і всі хвилювання вляжуться, вони дозволять банкам здійснювати обмін валюти на незначну суму без пред'явлення клієнтом паспорта. Навіть більше НБУ вже пішов на поступки і дозволив за певних умов обмінювати без підтвердження особи суми менше мінімальної купюри, тобто – дріб’язок.