Однак МВФ поки дав Україні тільки план потрібних реформ, а не гроші. Коли Україна зможе отримати перший транш, ні в МВФ, ні в уряді сказати не змогли. Протягом наступних кількох тижнів керівництво МВФ прийме остаточне рішення про затвердження програми.

Звані гості

Ще в квітні 2014 року МВФ затвердив для України дворічну кредитну програму stand-by у розмірі 17 млрд доларів. Україна отримала перший та другий транш позики у розмірі 3,1 млрд доларів та 1,39 млрд доларів відповідно. А восени звернулась із проханням об’єднати два наступних транші та видати їх достроково до кінця 2014 року. Однак коштів так і не отримала.

Замість цього 8 січня 2015 року в Україну прибула чергова місія МВФ, яка кілька разів продовжувала свою роботу в Києві. До останнього часу всі подробиці роботи місії МВФ та консультації уряду трималися в секреті. Переговори завершили лише в середу ввечері, 11 лютого.

"Метою програми є відновлення економічного зростання. Ми очікуємо, що в разі успішності програми і зупинки російської військової агресії, у 2016 році українська економіка почне зростати", — зазначив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та додав, що програма допоможе стабілізувати і валютний курс в Україні.

Читайте також: Єдиний та шалений: коли стабілізується курс гривні?

Однак програма МВФ містить ряд вимог, без яких коштів не виділять. Зокрема, Україна повинна значно підвищити тарифи на газ і опалення до квітня 2017 року. Планується, що такі підвищення будуть поступовими, і в результаті це приведе НАК "Нафтогаз України" до бездефіцитності. Однак уряд одразу заспокоює, що малозабезпеченим верствам населенням тільки в поточному році виділять 12,5 млрд гривень на компенсацію.

Крім того, українська влада повинна буде провести антикорупційну та судову реформи, навести лад в банківській та податковій сфері, поліпшити бізнес-клімат, оптимізувати державні видатки, скоротити кількість держчиновників та ліквідувати спеціальні пенсії тощо. А рівень інфляції в наступному році повинні скоротити нижче 10% при умові зберігання гнучкого обмінного курсу.

Білка, яка женеться за хвостом

На думку колишнього міністра економіки України Володимира Ланового, Україні буде важко виконати деякі умови отримання позики від МВФ.

Особливо виглядає нереальною умова позики з підвищенням тарифів. Підвищення тарифів виглядає, як білка, яка хоче наздогнати свій хвіст. Вони кажуть: "Підвищіть тарифи, тоді ми дамо гроші". Але без цих грошей провалюється курс гривні і весь час зростає потреба у підвищенні ціни в гривнях. Якби вони спочатку дали гроші та стабілізували, тоді б можна було говорити про поступове підвищення тарифів,
— вважає екс-міністр.

Крім того, на думку економіста, повернути інфляцію в 2016 році на рівень менше 10% також неможливо. Оскільки вже за перші півтора місяця цього року інфляція склала 5%. Крім того, Держбюджет передбачає "стрімке друкування грошей силами Нацбанку", щоб оплатити облігації різного типу.

На думку Ланового, теперішній владі за допомогою кредиту МВФ вдасться покращити економічну ситуацію в країні. Однак її не хвилює, коли і за які кошти будуть віддавати ці кошти через 4 роки.

Читайте також: Чи витримає українська економіка валютний курс по 25 грн?

"Вони вважають досягненням отримання кредитів, а не погашення кредитів, ті що погашають кредити — ті лохи. Немає ніяких успіхів, тому що немає нових та додаткових грошей, є нові витрати направо-наліво, в тому числі на загравання з електоратом. Цей уряд не турбує, коли будуть віддавати та хто буде віддавати. Чим більше (отриманих коштів – "24"), тим краще", — сказав Лановий.

Крім того, урядовці забувають, що відсоткові ставки за облігаціями та євробондами складають наразі 20-30%. До того ж українські очільники планують реструктуризувати суму зовнішнього боргу, щоб не трапився дефолт, і це приведе до додаткового підвищення відсоткових ставок.

Кредит МВФ не вплине на валютний курс

Кредит Міжнародного валютного фонду, який планується виділити Україні в розмірі 17,5 млрд доларів, майже не вплине на зміцнення гривні, вважає колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко.

"Кредит від МВФ по суті вирішує дві проблеми. Перша, що в квітні не буде дефолту. Друга, він вирішує, що буде переглянутий Бюджет в бік скорочень державних витрат. Крім того, позитив цього кредиту в тому, що інформаційно — це позитивний меседж для інвесторів, що клімат для інвестицій буде гарний в Україні через півроку — рік", — вважає експерт.

Однак фінансова система складається наразі так, що ці гроші не впливатимуть на курс валют.

Вони (гроші – 24) не попадають на межбанківський валютний ринок, а використовуються виключно для проплат критичного імпорту і повернення раніше взятих боргових зобов'язань. Причому операції з урядом та "Нафтогазом" відбуваються поза межами валютного ринку. Це принципова помилка, — вважає Савченко.

За його словами, для того, щоб гроші МВФ впливали на валютний курс, то 20-30% треба направити на офіційний валютний ринок України. Тоді кількість валюти на ринку збільшиться, і гривня більш-менш зміцниться. Якщо цього не станеться, то через інформаційний "шум" з кредитом зменшення гривні можна очікувати з 26 до 24 грн за долар. Крім того, якщо уряд та НБУ буде грамотно управляти валютною політикою, то курс гривні може посилитися і до 18 грн.

Читайте також: МВФ і G7 можуть збільшити допомогу Україні до 40 млрд доларів, — Reuters

"На жаль, історія відносин МВФ та України така, що виконуються умови першого траншу, а потім починають умови порушуватись. І програми припиняються. Тому питання риторичне, чи зможемо ми послідовно виконувати програму реформ", — вважає економіст.

МВФ не благодійний фонд

На думку професора кафедри економічної теорії Національного університету "Києво-Могилянська академія" Ігора Бураковського, переговори МВФ та України були непростими. Оскільки Україна до цього часу не виконала до кінця жодної програми співпраці з МВФ.

МВФ готовий надавати кошти під дуже жорсткі зобов’язання, пов’язані зі змінами. А ми чомусь вважаємо, що МВФ це благодійна організація. Вона дає гроші, щоб допомогти країні вибратися з відповідних економічних труднощів, але при цьому країна вибирається сама,
вважає Бураковський.

"Якщо говорити про перспективу, то ці гроші треба буде повертати. Тому йдеться про те, що треба мати дуже продуману та непросту для виконання стратегію управління зовнішнім боргом", вважає експерт.

На його думку, наразі Україні потрібно вести переговори не тільки про надання коштів, але і про реструктуризацію зовнішнього боргу. 2015-2016 роки матимуть пікове навантаження щодо віддачі попередніх боргів.

Читайте також: Чи витримає українська економіка валютний курс по 25 грн?