Ці її якості відзначені і на державному рівні. У серпні 2014 року українку було нагороджено орденом "За мужність" III ступеня — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, високопрофесійне виконання службового обов'язку. 2 березня поточного року вона офіційно стала Героєм України із врученням ордена "Золота Зірка". Це звання їй було присвоєне за незламність волі, громадянську мужність та жертовне служіння українському народові.

Ми зібрали для Вас найяскравіші вчинки Савченко, якими вона демонструвала всі ті якості, що привели українку до статусу героя.

Голодування

13 грудня 2014 року Надія Савченко зробила оголошення про початок безстрокового голодування на знак протесту проти незаконного ув'язнення. 22 січня 2015 року її адвокат Микола Полозов повідомив, що льотчиця голодує вже 41 та процитував тюремного лікаря, який сказав Савченко, що довше 40 днів ніхто у в'язниці голодування не тримав.

19 лютого 2015 року льотчиця відмовилася навіть від ін'єкцій глюкози, які робили їй, щоб забезпечити підтримання життєвих показників. Остаточно припинила своє затяжне голодування Савченко 12 травня 2015 року.

Допит

Після того, як стало відомо, що старший лейтенант української армії Надія Савченко потрапила у полон до терористів "ЛНР", у мережі з'явилося відео допиту українки. Бойовикам вона пояснила, чому вона стала добровольцем та у чому полягає її позиція.

На питання, скільки сил виступає проти бойовиків, Савченко відповіла: "Ви думаєте, я це знаю? Я думаю, вся Україна".

Вишиванка

17 квітня поточного року на чергове судове засідання Савченко прийшла в українському національному вбранні. Вона одягла вишиванку "білим по білом" і спідницю. Адвокат льотчиці Микола Полозов у Twitter, коментуючи початок засідання, написав: "Її помістили в клітку, яку щільною стіною обступили 7 поліцейських".

"Слава Україні!"

Неодноразово українка під час засідань у залі Басманного суду Москви, перебуваючи в оточенні конвоїрів, нагадувала всім присутнім, що "Україна переможе" та віталася словами "Слава Україні!".

Євромайдан

У мережі нещодавно з'явився унікальний відеозапис подій 19 січня минулого року на вулиці Грушевського, коли почалося активне силове протистояння між правоохоронцями і найбільш радикально налаштованими мітингувальниками Майдану. На записі жінка, схожа на знамениту Савченко, конфліктує з хлопцями, які кидають каміння в бік міліції. Розчути, про що саме говорить ця жінка, складно. Однак її кілька разів намагаються силою прибрати з лінії протистояння, штовхають, можна чітко розчути слова одного з активістів: "Йди звідси!". Незважаючи на виразно конфліктну ситуацію, жінка кілька разів повертається на своє місце і намагається говорити з мітингувальниками.

Читайте також: Рік у неволі. ТОП-цитати Надії Савченко