"У Німеччині щорічно виробляють 600 тисяч тонн надлишкового хліба. Якщо ми вже викидаємо стільки хліба, то треба хоча б подбати про його ефективне використання", – зазначає вчений.

Брьокеру вдалося оптимізувати переробку крохмалю з хлібних відходів на паливо, після чого завод з виробництва спирту в Рокштедті зміг провести перший успішний виробничий експеримент. Завдяки додаванню дріжджів і ферментів 10 тонн старого хліба перебродили у 2453 літри біоетанолу.

Цього достатньо, щоб розбавити майже 50 тисяч літрів бензину. "Ми беремо з хлібних відходів крохмаль і цукор. Що залишається, це так звана барда. Її, знову ж таки, можна переробити на їжу для тварин або використовувати для отримання біогазу", – пояснює генеральний директор спиртового заводу в Рокштедті Хольгер Борхерс.

Торік у Німеччині було продали 1 мільйон 160 тисяч тонн біоетанолу. Великий ринок збуту відкрило введення з початку 2011 року сорту бензину E10, в який додано десять відсотків біоетанолу. Ставлення автолюбителів до E10 поступово змінюється на краще.