"Мені здається, що Папою буде хтось із європейців і, швидше за все, італієць - італійська частина кардиналів захоче повернутися на вищі позиції, тим більше, що вони довго на них не знаходилися ... Тепер Папа буде вже молодшим (Бенедикта XVI - 24), його будуть вибирати надовго ", - сказав експерт.

За його словами, серйозною проблемою для Ватикану зараз є "масовий відхід від католицької віри в Європі", де храми поступово порожніють.

Силантьєв вважає, що обрання першого в історії "темношкірого Папи" для багатьох буде свідченням того, що римо-католицька церква "остаточно втратила свої позиції серед білого населення і є переважно церквою Латинської Америки та Африки".

"Багато це сприймуть саме так. Мені здається, це малоймовірно, оскільки католики ще сподіваються поборотися за Європу і не готові здавати свої позиції, саме білі католики ... Зрозуміло, що католицька церква зараз переживає не найкращий період в історії, і їй потрібні серйозні оздоровчі заходи, в першу чергу, самій Європі", - зазначив він.

Нагадаємо, Папа Римський Бенедикт XVI покине папський престол 28 лютого. Бенедикт XVI повідомив, що прийняв рішення покинути папський престол після тривалих роздумів, "на благо церкви", адже йому через похилий вік важко виконувати обов’язки.