Від пропозиції сезонних цін РФ відмовилась

Компромісна вартість, запропонована європейською стороною, — 326 доларів за тисячу метрів кубічних. Північний сусід вимагає — понад 386 доларів. Із врахуванням стодоларової знижки. До того ж, в односторонньому порядку Росія залишає за собою право змінювати ціну рішенням уряду. На жодні поступки, запропоновані як українськими, так і західними перемовниками, Росія йти відмовилась.

У підземних сховищах зберігається майже 14 млрд. кубометрів газу

Для України — це вже третя газова війна з Росією. Під час минулих двох — 2006 та 2009 років, енергетичний гігант перекривав доступ до блакитного палива взимку, тому теперішня ситуація не настільки критична — кажуть у міненерго. Є час до опалювального сезону. За підрахунками "Нафтогазу", в українських підземних сховищах зберігається майже 14 мільярдів кубометрів газу. Цього палива, запевняє голова НАКу, вистачить, як мінімум, до грудня поточного року. Тим часом, уряд шукає альтернативу: російсьский газ можна купувати в інших країнах у реверсному напрямку, ціна — навіть нижча.

Реверс з Європи не покриє українських потреб

Експерти з енергетичних питань радять уряду все-таки знайти спільну мову з Росією, або ж шукати альтернативних видів енергії. Адже реверс з Європи не покриє українських потреб. За оцінками фахівців, Україні не вистачатиме 5 мільярдів кубометрів газу.

ВР внесла до порядку денного законопроект про спільну експлуатацію ГТС

Уряд наразі не відступає у намірах отримати енергетичну незалежність від північного сусіда. Порятунку шукатимуть під західним крилом. Верховна Рада внесла до порядку денного законопроект Кабміну. Арсеній Яценюк пропонує експлуатувати українську ГТС спільно з європейськими та американськими компаніями. Прем'єр наголошує: газотранспортна система залишиться у держвласності. Залучення іноземних партнерів, на думку урядовців, може зупинити будівництво російського газопроводу Південний потік - що має транспортувати паливо до Європи в обхід України.

Санкцій в енергетичному секторі не варто очікувати

Новий етап тристоронніх газових перемовин може відбутися за три тижні, - повідомляють європейські перемовники. Зустріч запропонувала провести Єврокомісія. Російський монополіст наполягає: переговори можливі лише після погашення боргів. Західних санкцій в енергетичному секторі не варто очікувати. Таку позицію озвучив єврокомісар з енергетичних питань Гюнтер Еттінгер. Він не приховує: Росія є найважливішим імпортером нафти та газу для Європи. Експерти пояснюють: якщо б Європа справді хотіла нанести удар по російській економіці, то енергетичний сектор був би першим у списку санкцій. За оцінками аналітиків, минулоріч "Газпром" отримав 35 млрд доларів від продажів газу та 190 млрд доларів нафти від країн Європи.

Росія та Україна подали одна на одну до Стокгольмського арбітражу

Наразі Росія та Україна подали одне на одного до Стокгольмського арбітражу. "Газпром" подав позов на стягнення з "Нафтогазу заборгованості в обсязі чотири з половиною мільярди доларів. У відповідь, "Нафтогаз" вимагає у "Газпрому" компенсації у 6 мільярдів доларів і встановлення ринкових цін на блакитне паливо.