Журналістика в зоні АТО

"Майже рік працюю наїздами в Україні. Я — репортер в минулому радянському просторі ще з 2001 року. Дуже давно займаюсь цим регіоном. Ще був на Помаранчевій революції", — розповідає журналіст Vice News.

Він додав, що Крим для нього став першою серйозною темою. Вів репортажі з Криму, Києва та Донбасу. Останній раз був в зоні АТО близько 1,5 тижні тому – розповідав про гуманітарну кризу.

Летальна зброя для України

Саймон Островський вважає, що допомога можливо від США буде, але це залежить від подій в Україні.

"Президент Обама прийшов до влади, обіцяючи вивести війська з Іраку та Афганістану. Виграв вибори, будучи мирним президентом і тому він не хоче бути воєнним президентом. Хоч йому й доводиться воювати з повітря в Іраку та Сирії — президент США це робить дуже нехотячи", — вважає журналіст.

Він додав, що за правління Барака Обами, важко сказати чи буде надаватись летальна зброя Україні.

Україна дуже показує, що вона хоче такої підтримки. Я думаю, що українські військові насправді прибідняються, коли кажуть, що їм дуже потрібна іноземна допомога,
— каже Саймон.

"Потрібно не забувати, що Україна входить у десятку світових експортерів зброї. Але про це ніхто не говорить, а говорять лише про погане забезпечення. Нащо забезпечувати таку армію, яка не готова сама себе забезпечувати", — говорить журналіст.

Він додав, що у інших країн нема прямих обов’язків захищати Україну, і тому політики на пряму не хочуть діяти, аби не наражатись на ризик.

В полоні у терористів

В квітні 2014 року Саймон потрапив у полон терористів. Він тоді думав, що його тримають люди Пономарьова — так званого "мера" Слов’янська. Тоді вже там був Гіркін, і журналіста тримали його люди.

"Мене тримали в підвалі 3 дні з зав’язаними очима та руками, били. Мені дуже пощастило, що це були лише початкові стадії конфлікту, і люди не були такими озлобленими, як зараз. Мене просто відпустили через 3 дні", — говорить журналіст Vice News.

Островському здається, що він потрапив у полон через питання, які задавав Пономарьову на прес-конференціях. Терористи його шукали, в них була фотографія на блокпостах, вони його просто витягнули з машини.