Проте, кримінальних справ відкрито втричі менше - лише 250. До того ж, не усі з них потрапляють навіть до суду.

“У багатьох випадках кримінальна справа відкривається по статті торгівля людьми, проте згодом вона перекваліфіковується на статтю "шахрайство”, - каже представник Міжнародної організації з міграції Ан Нгуєн.

ОБСЄ та громадські організації закликали владу України розробити державну програму з протидії торгівлі людьми, оскільки ухвалена 2007 - завершується цього року.

“Основна ідея цього звернення - це заклик до державних структур в тому, щоб не гальмувався процес розробки на прийняття державної програми протидії торгівлі людьми до 2015 року, яка має врахувати як надбання минулих років, також врахувати ті прорахунки й недоліки в системі державного планування та управління”, - зазначила представник Міжнародного жіночого правозахисного центру Катерина Левченко.

Експерти також нарікають, що на відміну від європейських країн, в Україні відсутня законодавча база, за якою жертви торгівлі людьми могли б вимагати моральне та матеріальне відшкодовування. У нас день боротьби із торгівлею людьми відзначають четвертий рік поспіль, втім помітного прогресу у цьому напрямку спеціалісти не вбачають.