"Золотий будяк" у цьому році отримав Президент України Віктор Янукович за використання своїх повноважень для згортання прав і свобод України і за бездіяльність і байдужість до порушень прав людини", - каже член жюрі Антипремії "Будяк" Тетяна Печончик.

Також "будяки" отримали Нацбанк України за брутальне втручання в приватність і права людини; окружний адміністративний суд Києва за грубе порушення свободи мирних зібрань. А також Микола Азаров, Сергій Тігіпко, Федір Ярошенко за незаконні дії щодо судової влади.

"Ми провели моніторинг і побачили, що ті люди і ті установи, які отримують "Будяк року" від Української Гельсінської спілки з прав людини, з ними починається траплятись щось незрозуміле, або вони втрачають посади, або втрачають повноваження. Приклад можна привести - це Верховний суд України, який втратив частину повноважень після того, як Українська Гельсінська спілка вручила йому "Золотий будяк", - розповіла придставниця Української Гельсінської спілки Марина Говорухіна.

Нагадаємо, першим лауреатом був екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, який нині перебуває за ґратами. Антипремію вручають вже 6-ий рік поспіль.