І це не межа, попередив головний санлікар Росії, українські сири продовжують вилучати з торговельних точок, а список виробників, які не догодили північним сусідам, ширшатиме. Тим часом фахівці у Києві позицію Москви трактують як тиск.

“Всі ці війни це засіб тиску на Україну, для того, щоб вона, ну, як перший етап вступила до Митного Союзу, а як другий етап втратила свою політичну та економічну незалежність.... Вона, ви знаєте, нагадує мені таку собі хтиву пані, від якої відмовляються, але яка нав’язується, нав’язується, а потім ще починає сердитися і погрожувати”, - каже екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

“Що робити українській стороні? Ну, перш за все, треба серйозно ставитися до угоди про зону вільної торгівлі і асоціації з Європейським союзом і розуміти, що ринок збуту Російської Федерації буде постійно заполітизований”, - каже лідер Європейської партії Микола Катеринчук.

Російська сторона усі звинувачення спростовує. Мовляв, дійсно є проблеми, але вони пов`язані з технічними процедурами. Адже на території Митного союзу вимоги до продукції приводять у відповідність до аналогічних вимог ЄС.

“Це нормальна ситуація та нормальна політика. Вона повинна врегулюватися цивілізованим методом, тобто, через усунення тих дефектів і тих проблем, які фіксують контролюючі органи в країні-імпортері. Тому політизувати це питання не варто, і слід дати спеціалістам спокійно все з’ясувати”, - каже керівник групи економічної політики посольства РФ в Україні Олексій Урін.

Нагадаємо, 7 лютого Росія заборонила ввезення та продаж на своїй території сирів трьох українських виробників. Їм порадили розширювати ринки збуту у Євросоюзі.