Про це Яценюк заявив в ефірі “5 к налу”, передає “Інтерфакс – Україна”.

"Зараз в Україні йде широка дискусія про те, що Віктор Янукович обирався за однією Конституцією, а повноваження отримав за зовсім іншою - за старою Конституцією ще Леоніда Даниловича Кучми. І за те, що він отримував ці надмірні повноваження, яких фактично не має ні президент Росії, ні президент США, що не голосував ні парламент, ні український народ" , - пояснив він.

Читайте також: Яценюк каже, що опозиція перемагатиме на виборах 2015 року єдиною командою

На думку політика, для повернення в правове поле зараз є юридичні механізми.

"Звичайно, єдино правильний юридичний механізм - це голосування в українському парламенті, яке вимагає 300 голосів. Зараз є ще одна формула, яка робить перший крок до повернення старої Конституції, яка є єдиною легітимною - це прийняття постанови Верховної Ради України 226-ма голосами про відновлення конституційного ладу в Україні", - сказав Яценюк.

Він також додав, що опозиція займається тим, щоб зібрати 226 голосів під цю постанову.

Читайте також: Перемога — це не стати президентом, — Яценюк

"Тому якщо Конституція буде відновлена, якщо в Україні буде відновлено конституційний лад, то це означає, що вибори президента України мають відбутися на п'ять місяців раніше. Нагадаю, що за старою Конституцією вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня", - підсумував Яценюк.

Нагадаємо, громадський рух Автомайдан звернувся до ВО "Майдан" та інших учасників Євромайдану із вимогою визначитися із єдиним кандидатом від усіх політичних та громадських сил Майдану.

Втім, лідер фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк повідомив, що у першому турі президентських виборів братимуть участь лідери всіх трьох опозиційних політичних сил.