"Мені здається, що оточення Януковича переоцінює важливість України для Заходу. Можливо, ми на Заході ненавмисно зміцнили їх у цьому переконанні. Але мені видається сумнівним, щоб Захід відійшов від своїх цінностей заради того, щоб прийняти відступаючу від демократичних стандартів Україну", – наголосив екс-посол.

Він гадає, що, ймовірно, загроза проросійського розвороту набула б ефекту в 1990-х, коли "Захід і Росія перетягували Україну на геополітичному канаті". Проте, він вважає, що ні Обама, ні багато лідерів Євросоюзу не мислять такими категоріями.

"І подібна загроза не злякає Захід настільки, щоб відмовитися від своїх цінностей. (…) Більше того, невже президент Янукович готовий настільки повернутися вбік Росії, щоб поставити під сумнів український суверенітет? Подібна погроза виглядає пустишкою", – каже Пайфер.

До слова, вчора, 11 лютого, український міністр закордонних справ Леонід Кожара заявив, що роль Євросоюзу як міжнародного гравця зменшується.

"Європейський Союз усе більше зосереджується на внутрішніх проблемах. Звужується його роль як міжнародного гравця. Ніхто не знає, що буде з Євросоюзом за кілька років", – заявив міністр під час експертного форуму "Україна–2013. Прогноз. Міжнародні відносини"