Відповідну заяву він зробив за підсумками триденного візиту в Україну, під час якого зустрівся у в'язниці з Луценком, йдеться в повідомленні ПАРЄ.

За словами доповідача ПАРЄ, в терміновому порядку необхідно визначити статус Тимошенко і Луценка як "політичних в'язнів" в рамках значення визначення, ухваленого Парламентською Асамблеєю в жовтні 2012 року.

"Я хотів би нагадати, що Асамблея у своїй резолюції 1862 (2012 рік), вже закликала президента України розглянути всі доступні для нього правові засоби, щоб звільнити Тимошенко і Луценка, і вказала, що якщо ці вимоги не будуть виконані, ПАРЄ може розглянути питання про можливі санкції", - нагадав він.

Омтзіхт також нагадав і про рішення Євросуду з прав людини, який визнав, що арешт Луценка порушує Європейську конвенцію з прав людини по багатьох пунктах, включаючи також і висновок про існування "інших, ніж правові, мотивів для його арешту".

Він має намір представити свою доповідь найближчим часом.

Нагадаємо, 3 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій визначила термін "політичний в'язень".

"Безсумнівно, під визначення політв'язнів підпадає і Юлія Тимошенко, і Юрій Луценко", - наголосив Арсеній Яценюк.