На заздрість 3D-технологіям, гучним блокбастерам та видовищному фентезі, абсолютним фаворитом "Оскарівських" перегонів цьогоріч стала чорно-біла німа стрічка "Артист". Проект назвали "кращим фільмом року", а його творця Мішеля Хазанавічус - "кращим режисером".

"Дуже дякую, хочу вклонитися усій команді картини, зокрема собаці, яка зіграла не останню роль у перемозі. Думаю, їй, звичайно, байдужі мої одкровення, адже вона, на жаль, не настільки крута, щоб розуміти, що я зараз говорю. Також я висловлюю свою вдячність людині, яка згодилась вкласти гроші у наш божевільний, на перший погляд, проект", - сказав режисер Мішель Хазанавічус.

Окрім нагород за "кращий оригінальний саундтрек" та "дизайн костюмів", виконавцю головної ролі у французькій картині Жану Дюжардену вдалось вибороти звання "кращого актора". У цій номінації з ним змагалися такі гіганти індустрії, як Джордж Клуні, Бред Пітт і Гері Олдмен.

Серед представниць прекрасної статі у цій категорії, нагадаємо, змагалися Меріл Стріп, Руні Мара, Гленн Клоуз, Віола Девіс та Мішель Вільямс. Лауреатка премії "краща акторка", схоже, власній перемозі неабияк здивувалася. Поки зала стоячи вітала виконавицю ролі "Залізної леді" британку Меріл Стріп, та проголошувала жартівливу промову.

"Дякую Вам, дякую, дякую. Я, коли почула своє ім'я, то у мене з'явилося це відчуття - я побачила, як половина американців у цей момент кажуть: "ну ні.., вона, чому вона, чому знову…тільки не це. Але мені байдуже", - сказала акторка Меріл Стріп.

Серед великих переможців вечора також картина Мартіна Скорсезе "Хранитель часу". На її рахунку чотири, так звані технічні "Оскари" за "кращу операторську роботу, звук і його монтаж, а також роботу художника".

За оригінальний та адаптований сценарії відзначили проекти "Північ у Парижі" та "Нащадки".

На другому плані серед акторів відзначили Крістофера Пламера та Октавію Спенсер.