Спрощенців може перевірити СЕС на предмет дотримання санітарного законодавства (наявність санітарної книжки, чистота і порядок на прилавках, в підсобних приміщеннях) і держорган у справах захисту прав споживачів, якщо, надійде скарга від покупця щодо якості товару або незадовільного відношення у магазині.

Також отримає право на планові і позапланові перевірки Пенсійний фонд, але тільки щодо тих підприємців, діяльність яких віднесена до середнього ступеня ризику - нерегулярно платять внески до ПФУ або їх розмір став менше звичайного.

У той же час для податкової, міської влади та пожежних табу на перевірки триватиме до 1 липня. Якщо Президент підпише закон, він вступить в силу на наступний день після опублікування.

Автор закону депутат Юрій Мірошниченко (ПР) вважає, що цей документ зменшить адміністративний тиск на бізнес з боку влади, тому що встановлює лише виняткові випадки контролю для підприємців, які сумлінно платять податки, але в той же час захистить споживачів.

Підприємці ж побоюються, що влада почне зловживати перевірками, вибиваючи хабара. "Вони зараз "голодні", адже доходи впали: діє закон про боротьбу з корупцією, плюс мораторій на перевірки малого бізнесу, - каже львівський підприємець Віталій Махоркін. - Але сподіваюся, що і "лівих" торговців вдасться прогнати, адже у них все дешевше".