Голова Верховної Ради України Володимир Литвин одразу зібрав керівників депутатських груп і фракцій у своєму кабінеті.

Компроміс керівники фракцій начебто знайшли ще у п'ятницю. Тоді більшість погодилася підтримати опозиційний законопроект Юрія Кармазіна. У вівторок меншість передумала, - знову заблокувала трибуну і зірвала виступ заступника міністра енергетики.

В тому, що законопроект унеможливлює приватизацію газотранспортної системи, переконує його автор. Однак, Юрій Кармазін хотів ухвалення документу про реорганізацію “Нафтогазу” одразу і в другому читанні.

Законопроект підтримали 237 депутатів, серед яких - двоє нашоукраїнців. У повному складі не голосували комуністи та бютівці.

“Ми вийшли з ініціативою, щоби уникнути проблем, підтримати законопроект, який підготовлений народним депутатом Кармазіним. А по суті, напрямок роботи даний законопроект пропонує такий самий, як і законопроект, який був поданий урядом”, - каже лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Експерти оцінюють закон загалом позитивно, через те що документ передбачає розділення видобутку, транспортування, зберігання та продажу блакитного палива.

Однак, кажуть, ці вимоги втрачають сенс для українського ринку, оскільки він майже на 70% монопольний, і конкуренції більше не стане.

“Для України оптимальний варіант - зберігати вертикально інтегровану структуру, при цьому забезпечивши незалежну роботу усіх операторів. Для цього треба створювати незалежні контролюючі органи, і дотримуватись багатьох параметрів. Для того, щоб іти повноцінним розділенням, треба мати конкурентний ринок”, - каже експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко.

Зазначимо, реформування НАКу - одне з зобов'язань, які Україна взяла на себе ратифікувавши Європейську енергетичну хартію.