"Сьогодні я повідомляю американців і увесь світ про те, що Сполучені Штати провели спецоперацію і знищили Усаму бін Ладена, лідера аль Каїди, терориста на чиїй совісті вбивства ні в чому неповинних чоловіків, жінок і дітей", - повідомив президент США Барак Обама.

Бін Ладен переховувався за 4-метровим парканом, в триповерховому маєтку. Конспірація була настільки ретельною, що з будинку навіть сміття не вивозили, а спалювали на подвір’ї.

Під час штурму загинули син бін Ладена та одна з його дружин. Ще 2 жінки отримали поранення. З боку “морських котиків” втрат не було. Про успіх операції Обама говорив як про власний здобуток, мовляв ліквідація бін Ладена була справою честі самого президента.

"Одразу вступивши на посаду, я наказав Леону Панетті, директору ЦРУ, ліквідувати чи захопити бін Ладена. Це завдання було головним у війні проти аль Каїди", - сказав президент США Барак Обама.

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела у Вашингтоні, підрозділ, який брав віллу штурмом, мав чітку мету: застрелити терориста, про полон навіть не йшлося. Бін Ладен навіть не мав при собі зброї. Між тим, мусульманський світ засумнівався в необхідності пострілу в голову.

Reuters Допоки Сполучені Штати та Євросоюз вестимуть політику подвійних стандартів, а Ізраїль їм підігруватиме, до того часу в регіоні з'являтимуться послідовники бін Ладена. Якщо він дійсно скоїв злочин, треба було його схопити і віддати під суд Reuters, - вважає імам Єгипту Ахмед ель-Тайєб.

Після ліквідації Бін Ладена більшість терористичних рухів пообіцяли відімстити США за вбивство свого провідника. Відтак, деякі аналітики переконані, що США самі ж собі нашкодили.

"Ми живемо в час, коли організовані злочинні групи як аль Каїда та їхні ватажки на зразок бін Ладена ще нічого не вирішують. Вистачає самотніх вовків, по суті терористом може стати кожен, а Сполучені Штати лише живлять ґрунт для цього", - переконаний аналітик Джеральд Селенте.

Так чи інакше, а вбивство бін Ладена принесло політичні дивіденди Обамі. За деякими даними, США знали про схованку терориста ще у 2009 році. Мовляв, Обама довго тримав цей козир в рукаві, а ліквідував бін Ладена, зокрема, й для того, щоб відвернути увагу від економічних проблем країни.

"Для Обами - це велике досягнення, він набиває собі бали. Зауважте, повідомляючи про смерть бін Ладена, Обама кілька разів повторив: "Я наказав, я пообіцяв, я, я, я...". Тут все зрозуміло, це робиться для політичної вигоди президента", - каже режисер-документаліст Денні Скектер.

Після ліквідації бін Ладена Обама відвідав Ground Zero, місце в Нью-Йорку, де стояли хмарочоси торгового центру. А його телезвернення 1 травня дивилися рекордні 57 мільйонів американців. Усе це безумовно відіграє свою роль у 2012-му, коли Обама боротиметься за другий термін на посаді президента.

Щодо бін Ладена, його поховали в морі, як запевняє Вашингтон, у строгій відповідності з мусульманською традицією. В морі, а не в землі, аби його могила не стала місцем паломництва.