У 2008-му році кияни на позачергових виборах обрали мера - Леоніда Черновецького. За декілька місяців проголосували за склад Київради. Аби знати, як обирати зараз, Партія регіонів і пішла до Конституційного суду. Від цього залежить, скільки працювати депутатам - 2 чи 5 років. Судді дійшли висновку - хай краще чинні обранці попрацюють довше, ніж знову плутатись у термінах.

Продовження або скорочення строків повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на позачергових виборах, є тимчасовим заходом що не перешкоджає реалізації конституційного права громадян брати участь в управлінні державними справами, - повідомив суддя-доповідач КСУ Олег Сергейчук.

Киян позбавили права обирати владу у встановлений законом термін - впевнені у комітетів виборців.

Знову блокада?

Ніхто не заважає, жодне рішення Конституційного суду , призначити позачергові вибори. Київрада в даному випадку не є суб’єктом, Верховна Рада має призначити позачергові вибори, більше нічого. Ми будемо вимагати від Верховної Ради це зробити, я буду наполягати на тому, щоби блокували трибуну, - повідомив народний депутат від ВО "Батьківщина" Олександр Черноволенко.

Блокуйте не блокуйте - без більшості постанову не ухвалити, регіонали за неї - не голосуватимуть.

У мене є величезний шанс отримати серйозну перемогу, і я до цього готовий в будь-який час, я це підтверджую, - сказав голова КМДА Олександр Попов.

Впевненості Попова суперечить соціологія. Якби вибори були у травні - переміг би Віталій Кличко. 36% голосів проти 17% за Попова, - свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Останній день

3-го червня закінчується термін, на який обирали депутатів Київради. Її не визнають чинною громадські активісти і тому просять депутатів скласти мандати.

Ми пропонуємо кожному здати мандат, попереджаємо, що з третього червня він для нас не депутат, і ми не дозволяємо йому голосувати від нашого імені за нашу землю, наші податки і майно нашого міста - каже громадський активіст Єгор Соболєв.

Про готовність "обнулити" списки заявила “Батьківщина”. Проте механізм обнулення та очікуванні результати не озвучили. УДАРівці ж і далі братимуть участь у засіданнях Київради, однак обіцяють не голосувати.

Регіонали натомість наполягають - Київрада та її рішення легітимні доти, поки кияни не оберуть нову.