Експерти ж галузі переконують, теоретично інвестиційний потенціал аграрного сектору значний. Зокрема, якщо держава цьогоріч, за підрахунками фахівців, гіпотетично може залучити до 10 млрд. дол. інвестицій, то на третину цих коштів, у свою чергу, можуть розраховувати і сільгоспвиробники. Втім, це за умови забезпечення відповідних сприятливих умов. Адже кредитори мають за краще не працювати з непередбачуваною Україною.

"Те, що відбувалося минулого року з введенням експортних мит на вивіз сільськогосподарської продукції з території України. Негативно позначилося не лише на іміджі України, а також це позначилося на втрачених можливостях. Минулого року ми активно втрачали наші ринки через неможливість наприклад вивозити зерно", - каже виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Агрокомпанії стали лідерами за кількістю виходів на ІРО

Якщо держава відверто протидіє виробничому розвитку, вітчизняним компаніям тільки й залишається ловити кредитора на власну інвестиційну привабливість. Зауважимо, торік компанії агросектору стали лідерами серед представників українського бізнесу за кількістю виходів на ІРО.

За підсумками року вдало розміститися вдалося 6-ти компаніям, причому 2 з них на зовнішні ринки за коштами подалися вдруге. Ще один доступний аграріям спосіб залучення інвестиційного капіталу - фінансовий лізинг. Однак дозволити його собі можуть великі агрохолдинги.

Натомість дрібним сільгосппідприємствам доводиться розраховувати хіба що на банківські кредити. Втім це, як показує практика, далеко не доступне фінансове джерело. Торік комерційні банки позичили виробникам 32 млрд. грн., відзначають експерти. За їхніми словами, фінустанови не проти активніше кредитувати, втім для цього варто створити відповідні умови.

Держава визначатиме напрямок діяльності сільгосппідприємств

З іншого боку, зауважують експерти, влада теж не мала би стояти осторонь у питанні залучення інвестицій в агровиробництво. Та від неї, за великим рахунком, багато не чекають, тільки б умови оптимальні створила, а інвестор і сам прийде. Та замість допомоги аграріям світить посилений державний контроль.

Законотворці уже готують для вітчизняних аграріїв новий закон про сільське господарство. Згідно з документом, держава буде визначати напрямок діяльності кожного сільгосппідприємства. Фахівці впевнені, це призведе до зарегульованості ринку і обмежить і без того скромні можливості аграріїв.

Уряд виділить аграріям 40 млрд. грн.

Крім того, за словами експерта, законом про продовольчу безпеку, який сьогодні також готується, влада запровадить механізм контролю цін практично на всі продукти харчування. А це у результаті зробить агросектор взагалі нецікавим для бізнесу.

Зауважимо, за версією урядовців, цьогоріч держава виділить аграріям щедре фінансування. Уряд збільшив державну підтримку агропромкомплексу на 4 млрд., до 40 млрд. грн. Проте, як показали попередні роки, домогтися обіцяної підтримки у рамках профільних програм аграріям вдається не завжди.